Подгорица/Белград. Във вторник черногорската полиция се е оттеглила след опит

...
Подгорица/Белград. Във вторник черногорската полиция се е оттеглила след опит
Коментари Харесай

В92 : Черногорска драма: Народ и духовници „бранят“ сръбски баптистерий

Подгорица/Белград. Във вторник черногорската полиция се е отдръпнала след опит да обкръжи остров, където се намира баптистерий, благосъстоятелност на Сръбската православна черква, предава белградското радио В92 .
Суза Негошевият баптистерий е ситуиран близо до град Тиват на адриатическия бряг, черногорските управляващи го бяха определили за срутване. Процедурата по разрушение на храма трябваше да се извърши във вторник, само че тя беше спряна от духовниците и хората, които се събраха на мястото.
Според черногорската държавна телевизия, полицията също се е отдръпнала, откакто духовниците са ги призовали да не се намесват. Рано сутринта полицията е почнала да идва на острова на многочислени групи, обкръжила е баптистрерия, защото събарянето му е било оповестено за 9.00 ч. сутринта. През цялата нощ са били камбаните, приканвайки богомолците да окажат опозиция с молитвите си.
В 09:00 ч. е почнала утринната работа в храма. Според черногорските медии, на нея са участвали невиждано огромен брой християни. Сред тя хе имало членове на черногорския парламент от опозиционния „ Демократичен фронт “, водачът на извънпарламентарната партия „ Истинска Черна гора “ Марко Милачич, редица общественици и представители на локалната власт от Тиват, Котор, Херцег-Нови и Будва.
Събарянето на храма е било оповестено от Министерството на устойчивото развиване и туризма.

Баптисерият съставлява възобновена постройка на античен храм, издигнат на същото място преди повече от 11 века.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР