Подел съм инициатива за промяна на модела на здравната система.

...
Подел съм инициатива за промяна на модела на здравната система.
Коментари Харесай

Кацаров обяви курс за промяна в здравната система, иска да отпаднат лимитите за болници

" Подел съм самодейност за смяна на модела на здравната система. Искаме да сложим началото на тази смяна " - това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров на конференция след срещата си с управленията на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

" Искаме да започват договаряния за промени в Националния рамков контракт. На първо място аз ще упорствам да отпаднат лимитите. Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило здравната помощ. Лимитите провокират неизплатени суми на лечебните заведения ", уточни той.

По думите му този модел не може да работи.

" Много лечебни заведения осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, съгласно които, в случай че активността фактически е осъществена от болничното заведение, не може да не бъде платена, добави той. На процедура лимитите са наказване за добре работещи лечебни заведения ", сподели още Кацаров.

На второ място предлагам да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги , разгласи той.

" Аз ще упорствам да се вкарат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали индивида, който лекуваш, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е друго. Идеята на въвеждането на коефициенти е, с цел да има по-справедливо възнаграждение ", изясни той.

На последващо място министър Кацаров уточни предлагането да се трансферират повече действия от болничната помощ в извънболничната.

" Такива стъпки са направени през предходни години и би трябвало да се довършат ", посочи той.

Другото предложение е да се постави завършек на историята 24 часа, 7 дни разполагаем персоналните лекари. Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.

Последната точка, която е разискал с представителя на НЗОК, е да се откри механизъм, с който да се въвлече пациента в контрола на активността.

" Това са значими въпроси, свързани с действието на цялата здравна система, сподели още доктор Кацаров.

Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР