Поддръжката на ескадрила от самолети е много скъпа. Само за

...
Поддръжката на ескадрила от самолети е много скъпа. Само за
Коментари Харесай

Ген. Събев изчисли колко пари трябва да отдели страната ни за превъоръжаване

Поддръжката на ескадрила от самолети е доста скъпа. Само за поддръжката на флотилията ни се дават десетки милиони, а тя е към края на своя потребен живот. Знае се, че подвластен от Русия за нейната поддръжка, по тази причина тя има десетки нерегламентирани нарушавания на въздушното ни пространство. Връщането на наложителната казарма е добра концепция. Това съобщи финансовият съветник Евгений Кънев пред.

" За да имаме войска би трябвало да отделим милиарди, влизайки в НАТО намалихме налозите. Ако почнем да се отбраняваме независимо, ще имаме двойни налози - 20%, както и постоянна войска. Сърбия отделя сред половин и един % повече за защита от нас. Благодарение на Европейски Съюз и НАТО България става доста по-богата от Сърбия ", уточни той.

От своя страна ген. Съби Събев счита, че България може сама да охранява въздушното си пространство в спокойно време, в случай че има най-малко една ескадрила от 16-18 самолета. " Бюджетът за защита е 1,88% от Брутният вътрешен продукт, което е 2,38 милиарда лв.. Това е незадоволително, по тази причина от 2024 година разноските за защита ще станат 2%, което е 2,65 милиарда Ако България би трябвало да поддържа сама войска отвън НАТО делът от Брутният вътрешен продукт би трябвало да нарасне до 3-3,5%, което в цифрово изражение е към 4,5 милиарда лв. най-малко. В идващите години бюджетът за защита последователно ще нараства ", разкри той. И отхвърли НАТОвски щаб на Черноморието да може да бъде рисков.

" Около 70 млн. $ щеше да коства създаване на полеви щаб на НАТОвска дивизия, когато ни го предложиха през 2003 година, само че отказахме ", разкри Събев.

По думите му България би трябвало да има най-малко 4 механизирани бригади, с цел да достигнем най-малко Сърбия. " 1,5 милиарда лв. коства екипирането единствено на една от тях. Освен това би трябвало да активираме танкова бригада, която ще коства 2 милиарда най-малко. Нужни са още 5 милиарда за бойна ескадрила от 16 самолета вид F-16. От 12 до 15 милиарда лв. ще отидат за защита в допълнение, с цел да можем да екипираме армията, тъй че независимо да подсигуряваме сигурността и защитата си ", изясни генералът. И добави, че сега за персонален състав в армията сега страната заделя 1,4 милиарда лв..

" При над 40-хилядна войска, разноските за персоналния състав ще набъбнат до 3 милиарда лв. годишно. За настоящи разноски имаме 386 млн., а това е непълен най-малко. В НАТОвските страни корабите са 108 дни в морето, а нашите са единствено 18 ", разкри Събев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР