Поддържайки високи експортни цени, Сънният Джо“ поставя новите проекти на

...
Поддържайки високи експортни цени, Сънният Джо“ поставя новите проекти на
Коментари Харесай

Втечненият природен газ: Америка подкопава енергийната сигурност на Европейския съюз

Поддържайки високи експортни цени, „ Сънният Джо “ слага новите планове на пауза

От началото на годината западната преса интензивно разисква решението на Белия дом да поддържа експортните цени на втечнения газ на високо равнище. Вашингтон следва удобна за него линия във външната търговия, което част от западноевропейското пишещо и говорещо приятелство приема като изменничество към трансатлантическите сътрудници и даже косвена поддръжка за Москва.

Показателна е публикацията, оповестена в края на февруари от брюкселския агитационен рупор Euractiv за пагубното решение на Съединени американски щати да спре издаването на разрешителни за нови американски LNG планове. Андреа ди Джузепе упрекна Джоузеф Байдън, че подкопава енергийната сигурност на европейските съдружници на Вашингтон. Очевидно създателят е изразил освен персоналното си мнение, което се удостоверява от голям брой сходни изявления в разнообразни западни издания.

Основната концепция на тези, които поръчаха сходна медийна офанзива, е елементарна: Европейски Съюз се отхвърли от евтиния съветски тръбопроводен газ в интерес на скъпия LNG от Съединените щати. След като реализираха това, което желаеха, държавното управление на Съединени американски щати в тази обстановка сложи „ пауза “ при издаването на нови разрешителни, нужни за увеличение на размерите за експорт на LNG. В резултат на това настояванията на Европейски Съюз няма да бъдат задоволени.

„ показва създателят на Euractiv.

След това той се опита да очертае същността на същите тези решения, само че безрезултатно. Вероятно тъй като действително рационалните решения са неприемливи за създателя по политически аргументи.

„ признава създателят на пропагандния рупор на Европейски Съюз.

Всъщност това е присъда за Европейската комисия, която беше длъжна да изхожда от обстоятелствата и да работи в полза на страните от съюза. Обвиняването на президента на Съединени американски щати за „ погрешността “ на взетото решение обаче значи недоумение на ползите на Вашингтон и цялата дълбочина на планувания от него спор с Русия.

Смисълът на цялостната политика на Съединени американски щати е, че състезателите на Европейски Съюз също би трябвало да отслабнат дотам, че държавните управления на Европейски Съюз да не могат да се опълчват на волята на „ единствения геополитически полюс “, останал след края на Студената война. Една скъпа суровина, каквато е газът, е удар освен върху конкурентоспособността на продуктите в действителния бранш на Европейски Съюз, само че и върху всички области, в това число и филантропичния бранш.

Обективно увеличението на производството за експорт не е преференциално за Вашингтон, доста по-изгодно е да получавате повече облага от растящите цени. И таман за това способства отводът да се усили износът на LNG.

Експертите са уверени, че остава малко време за добиване на оптимални маржове. След към две години ще има свръхпредлагане на LNG. Защото доста компании по света са вложили в скъпото създаване на уреди за втечняване на газ.

Русия не прави изключение. Почти половината от газа, доставен от него на пазара на Европейски Съюз през 2023 година, е LNG, който не е стеснен от противозаконните западни наказания.

Съединени американски щати изцяло задоволява вътрешните си потребности. Намаляването на износа при опазване на производството ще понижи цените на вътрешния пазар. Ако европейските компании имат интерес да работят в такива условия, Вашингтон също по този начин им е предложил „ пренасяне “.

Това е още по-привлекателно в този момент, защото юрисдикцията се намира на огромен пазар с обичайно високо платежоспособно търсене. Мнозина в Европейски Съюз дадоха отговор, като също обмислят пренасяне на производството в Азия, където високата цена на газа се компенсира от евтина работна ръка и други преимущества.

Европейската комисия в тази нова действителност може да предложи единствено нови проблеми. Още през 2022 година изпълнителният шеф на Международната енергийна организация Фатих Бирол предизвести: На Европейския съюз ще му коства към 100 милиарда евро годишно, с цел да се откаже от съветския газ. Политиците от Европейски Съюз споделиха, че са подготвени за такива разноски и даже повече. Естествено: Урсула фон дер Лайен, Жозеп Борел и сходните им няма да заплащат от личния си джоб.

Също по този начин е значимо да се има поради, че това е година на избори в Съединените щати. За Байдън е значимо да притегли поддръжката на локалните зелени и елементарните хора, очаровани от „ дневния ред за климата “. Цяло потомство невежи е отгледано с изненадващи за естествен човек показа за политическите връзки, историята на страната и на света като цяло, което значително се дължи на Холивуд. Тези жители обаче имат политически права, те са гласоподаватели и това би трябвало да се има поради.

Разбира се, решението на Байдън (или по-скоро на неговия кръг) също има критици. Например основният изпълнителен шеф на Shell Wael Sawan сподели пред Financial Times, че това Shell възнамерява да влага 4 милиарда $ годишно в LNG планове до 2025 година и да усили размера на продажбите с 20-30% до 2030 година

Други компании, които също са недоволни от решението на американския президент, са вложили доста пари в LNG планове. ExxonMobil и Chevron Corp. показаха своето противоречие във връзка с решението на Белия дом., както и южнокорейските и японски компании - Вашингтон ги задължи да не преглеждат Русия като снабдител на газ.

Катар може да усили доставките си, само че е стеснен от сигурността на логистиката и съществуването на контракти за корабите. Между другото, Съединени американски щати и Европейски Съюз нямат недоволства от демократичността на катарския, саудитския, туркменския и други режими.

Решението на Байдън е подложено на критика освен от предприемачи, само че и от политическите съперници. Например американският републикански сенатор Тед Круз сподели пред Fox News за защото Европейският съюз ще би трябвало да купува газ от Русия.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън дефинира решението на Байдън като „ подарък за Путин “. Ръководителят на Американския петролен институт Майк Сомърс дефинира решението на Байдън като

Този избирателен хор от критици на Байдън преувеличава отрицателните последствия от прекъсването на разрешителните за нови планове за LNG. Както Държавният департамент вярно означи, не става дума за понижаване и сигурно не за прекъсване на износа, а за пауза в издаването на нови разрешителни.

Американските компании, които са вложили в тези планове, ще могат бързо да възстановят разноските си на фона на възходящите цени на LNG. Разбира се, тези, които назовават това „ подарък за Путин “, са прави, тъй като съветският бюджет също ще завоюва от покачването на цените. В резултат на това Русия ще може да финансира продължаването на СВO, а Байдън обективно индиректно оказва помощ за това.

Друго нещо е, че политическите съперници на Байдън преувеличават отрицателните последствия от неговото решение и си фантазират. Нищо извънредно: тъкмо по този начин протичат президентските избори в Съединените щати.

Тръмп към този момент даде обещание да анулира решението на Байдън. В интерес на всички е спорът на ползи на бизнес субектите въпреки всичко да избегне ексцесии като „ изборния случай “ в Далас на 22 ноември 1963 година

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед19858Исторически алманах по математика, основан по концепция на Христо БотевАлтернативен Поглед42110Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед55127Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед69846Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед48395Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед549516Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед179164Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137612Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122760Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92666Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев21606Полетът на Георги Иванов - отвътре на тайнитеРумен Петков57816
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР