Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на комплекса

...
Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на комплекса
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Работим за запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“

Поддържане стабилността на енергийната система и опазване потенциала на комплекса „Марица-изток“ са измежду водещите цели в енергийния бранш. Около това се сплотиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни сдружения и представители на синдикалните организации. В провелата в Министерството на енергетиката среща участваха и президентите на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ господин Димитър Манолов и на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България господин Пламен Димитров, оповестиха от пресслужбата на МЕ.

 20181015_160457_1000x750 Основните тематики на диалога бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на „Мини Марица-изток“ по отношение на растящите цени на квотите за въглеродни излъчвания. „До март 2019 година Топлоелектрическа централа „Марица-изток 2″ би трябвало да заплати за излъчвания парникови газове над 300 млн. лева Работна група в Министерството на енергетиката създаде краткосрочни и дълготрайни ограничения за излекуване на сдружението. Средствата за квоти за посочения интервал ще бъдат обезпечени, а през идващите месеци ще конкретизираме ограниченията за дълготрайно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа“, акцентира министър Петкова.

„Следващата седмица специалисти от Министерството на енергетиката ще показват пред заинтригувани страни първични данни, свързани с разработваната Стратегия за стабилно енергийно развиване с небосвод 2030 – 2050 година Очертани ще бъдат главните трендове при образуване на енергийния микс, произлизащи от европейското законодателството в региона на енергетиката“, разгласи енергийният министър. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна стопанска система, с цел да се подсигуряват налични цени на силата у нас.

Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за срещата и показаха убеденост, че четиригодишният градивен разговор ще продължи, с цел да се подсигурява стабилността на енергийния бранш в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР