подбра за вас някои от най-интересните факти за пчелите и

...
подбра за вас някои от най-интересните факти за пчелите и
Коментари Харесай

20 невероятни факта за пчелите и меда

подбра за вас някои от най-интересните обстоятелства за пчелите и меда. Някои от тях са до болежка известни, само че за други, сигурни сме, разбирате за първи път. Ето ги.
1. Медоносните пчели би трябвало да събират прашец от два милиона цвята, с цел да създадат 1 кг мед. А това значи, че една пчела би трябвало да прелети към 90 000 благи (или към 144 841 км), с цел да направи един кг мед. Това значи обиколка на света цели три пъти.
2. Обикновената пчела ще направи единствено 1/12 от чаена лъжичка мед през живота си.
3. Медоносната пчела посещава сред 50 до 100 цветчета по време на колективен летеж.
4. Медоносната пчела може да лети до шест благи, и то със скорост от 15 благи на час.
5. Мозъкът на пчелите е с овална форма и с размерите на сусамово семе, само че все пак има незабравим потенциал да учи и запомня неща. Например, той е в положение да прави комплицирани калкулации за изминатото разстояние и успеваемостта на придвижването. 
6. Медоносните пчели поддържат връзка между тях, като танцуват.
7. Една колония от пчели се състои от 20 000 до 60 000 медоносни пчели и една кралица. Пчелните работнички са женски, живеят към 6 седмици и правят цялата работа.
8. Пчелната кралица може да живее до 5 години и е единствената пчела, която снася яйца. Тя е най-натоварена през летните месеци, когато кошерът би трябвало да работи с оптимални сили. Тогава майката снася до 2500 яйца дневно.
9. Мъжките пчели (наричани още търтеи), които са по-големи от пчелите работнички, нямат жило и не правят работа.
10. Медът постоянно е бил високо скъп като лекарство. Смята се, че оказва помощ при всичко - от болки в гърлото и храносмилателни разстройства до кожни проблеми и сенна хрема.
11. Медът има антисептични свойства и исторически е бил употребен като превръзка за рани и лекуване за оказване на първа помощ при изгаряния и порязвания.
12. Естествените плодови захари в меда - фруктоза и глюкоза - бързо се усвояват от организма. Ето за какво спортистите употребяват мед, с цел да им даде натурален енергиен подтик.
13. Медоносните пчели създават мед по еднакъв метод от 150 милиона години.
14. Медоносната пчела е единственото насекомо, което създава храна, изяждана от индивида.
15. Медът трае необикновено дълго време. Изследователи, които са разкрили 2000-годишен съд с мед в египетска гробница, споделят, че към момента е запазил усета си.
16. Бръмченето на пчелите е звукът, предаван от крилата им, които се развихрят 11 400 пъти в минута.
17. Когато пчелата откри добър източник на нектар, тя се връща назад към кошера и демонстрира на своите къде е източникът на нектар, като прави танц, който нарежда цветето по отношение на слънцето и кошера. Това е известно като „ танцът на вълната “.
18. Способността на меда да притегля и задържа влага значи, че от дълго време се употребява като разкрасително средство. Той е бил част от ежедневния обред за хубост на Клеопатра.
19. Медът е необикновено здравословен и включва ензими, витамини, минерали.
20. Това е единствената храна, която съдържа „ пинокембрин “ - антиоксидант, обвързван с усъвършенстваното действие на мозъка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР