Подаването на онлайн декларация е по-лесноПроверете предварително дали имате стари

...
Подаването на онлайн декларация е по-лесноПроверете предварително дали имате стари
Коментари Харесай

Остават 11 дни за данъци с отстъпка

Подаването на онлайн декларация е по-лесно


Проверете авансово дали имате остарели отговорности


Отстъпка в размер на 5% от дължимия за довнасяне налог върху приходите от 2018 година може да се употребява единствено още 11 дни, припомниха пред “Труд ” данъчни специалисти. Максималният размер на отстъпката е 500 лева, само че с цел да се употребява, би трябвало да бъдат изпълнени няколко условия. Първото е да подадете годишната данъчна декларация за приходите онлайн до 31 януари, като в същия период би трябвало да платите и дължимия налог. Но другото изискване е да нямате подлежащи на наложително осъществяване отговорности към държавната хазна все още на подаване на декларацията.

Затова преди да изпратите формулярите към Национална агенция за приходите е добре да ревизирате имате ли някакви остарели задължения, които може даже да сте не запомнили – да вземем за пример няколко стотинки наказателна рента по заплатен със забавяне налог от минали години или остаряла санкция на КАТ, което е изпратена за събиране към Национална агенция за приходите. Най-лесно може да ревизирате имате ли някакви отговорности посредством уеб страницата на Национална агенция за приходите, като употребявате личен идентификационен код (ПИК), който се издава гратис от офис на приходната организация. След като влезете с ПИК в персоналния си профил, би трябвало да отидете в рубриката “Предоставяне на данъчна и осигурителна информация ” и там да влезете в “Справка за отговорностите и заплащанията ”.

Ако имате остаряло обвързване, е по-добре да го платите, тъй като рано или късно от Национална агенция за приходите ще ви потърсят за него, а до тогава няма да може да употребени отстъпката от 5%, както и нито едно данъчно облекчение като да вземем за пример за непринудено пенсионно или здравно обезпечаване. Облекченията за млади фамилии с ипотечен заем за само жилище, за безкасови заплащания през миналата година, както и за деца също може да се употребяват единствено, в случай че нямате остарели отговорности към държавната хазна. Затова даже да не желаете да ползвате отстъпката от 5% за онлайн подаване на декларацията до 31 януари, или да нямате налог за довнасяне, е добре да ревизирате имате ли остарели отговорности.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР