Подадените сигнали за насилие над дете на Националната телефонна линия

...
Подадените сигнали за насилие над дете на Националната телефонна линия
Коментари Харесай

ТРЕВОГА! От Закрила на детето бият аларма: Всеки ден съобщават за поне 2 насилени деца

Подадените сигнали за принуждение над дете на Националната телефонна линия за деца 116 111 от 1 януари до 31 март са 182, оповестиха от Държавната организация за протекция на детето.
За първото тримесечие на 2023 година позвъняванията са 7068. Проведените съвещания са 2249. От ДАЗД изясняват, че и през първите месеци на годината се резервира наклонността децата да търсят консултантите най-много поради проблеми в общуването и взаимоотношенията – с връстниците си и с възрастните.
В едно от позвъняванията момиче споделило, че се усеща самотна. По думите й след физическа кавга сред нея и други девойки, приятелите й са намалели. Тя е потърсила съвет по какъв начин да завоюва уважението на връстниците си и да върне доверието си към тях. В процеса на диалога консултантите са снижили безпокойствието на детето.
Те са го насочили към тематиката за потребността да уважаваш другите, тяхното мнение и да се търси разрешаване на проблемите без спорове, само че отстоявайки и своята позиция. В края на диалога детето споделило, че се усеща по-добре и ще потърси връзка с приятелите си, а в случай че има потребност да показа, още веднъж ще се обади.
В различен случай момче е потърсило поддръжка по какъв начин да заяви на родителите си, че е взело участие в сборичкване. То е посъветвано постоянно да споделя всичко с родителите си, с цел да получи поддръжка и да бъде предпазено.
Подкрепа от консултантите е потърсило и момиче, което споделило, че в последно време се усеща изолирана и неразбрана от приятелите си и съучениците си. По време на диалога станало ясно, че тя се тревожи за бъдещето си, за бъдещите отговорности, дали ще успее да се оправи с живота и да се осъществя сполучливо в професионален и персонален проект. Тези страхове били надалеч от нейните връстници и тя се чувствала още по-потисната от това.
„ Една огромна част от детските позвънявания демонстрират нуждата на децата да споделят и да бъдат изслушани. Именно по тази причина е толкоз значимо още повече деца да знаят за телефон 116 111. Първият съвет към тях е постоянно да потърсят за диалог родителите и околните си, само че в случай че се тормозят или се нуждаят на момента да поговорят с възрастен, то консултантите са отсреща “, сподели ръководителят на Държавната организация за протекция на детето Теодора Иванова, предава Лупа.
Всяко дете, което търси поддръжка и желае да бъде изслушано, може да се обади непрекъснато на Националната телефонната линия 116 111 на Държавната организация за протекция на детето. Всеки, който е угрижен за дете или е очевидец, че то е в риск, може да се свърже с Линията.
116 111 е най-бързата опция за подаване на сигнал за дете в риск, защото има построена връзка с Националната система 112, отделите за „ Закрила на детето “ в цялата страна, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, РУО към МОН и други
От 2021 година, Държавната организация за протекция на детето е формален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР