Подадени са 47 389 заявленията за гласуване извън страната от

...
Подадени са 47 389 заявленията за гласуване извън страната от
Коментари Харесай

ЦИК: Подадени са 47 389 заявления за гласуване в чужбина

Подадени са 47 389 заявките за гласоподаване отвън страната от 77 непознати страни. Това съобщи заместник- ръководителят на ЦИК Росица Матева.

Матева уточни, че регистрирани претенденти са 5609, “но от тях регистрирани са 4573 лица, т.е. 1030 претенденти са регистрирани допълнително от един избирателен регион.

“От 4573 претенденти - 1342 са дами, 3231 са мъже ”, сподели тя. Заместник- ръководителят на ЦИК Росица Матева уточни, че е взето решение във всички СИК-ове в и отвън страната да се гласоподава с една машина. “Ще бъде сложена единствено една машина, няма да има СИК-ове, в които ще бъдат сложени две устройства ”, посочи тя.

Матева изрично съобщи, че и двата типа бюлетини ще бъдат предпазени и подсети, че хората, които желаят да гласоподават по сегашен адрес би трябвало да подадат заявките си до 18 март.

Тя означи, че включването и изключването на устройствата за видеозаснемане на изборите ще се прави от ръководителите на СИК-овете.

" Няма да има настрана образование за работа с видео устройствата. Ще има образование на СИК-овете, което се провежда обичайно постоянно преди избори от РИК ", сподели тя.

Заместник-председателят на ЦИК акцентира, че в тяхно решение ясно е посочено, че " там, където по механически аргументи не може в действително време да се излъчва преброяването би трябвало да се снима. След това СИК ще предадат записващите устройства в РИК, ще бъдат излъчени оттова записите и по-късно ще дойдат в ЦИК. Записите от тези секции, в които не е могло в действително време да се следи, ще бъдат оповестени на същата платформа, в която е било предавано в действително време това видео наблюдаване ", посочи тя.

Матева изясни, че " числовите данни от флашпаметите ще бъдат извличани в РИК в изчислителния пункт и ще бъдат оповестени на интернет страницата на ЦИК до протоколите на СИК ", сподели тя.

Тя означи, че най-вече подадени заявки за гласоподаване от чужбина са от Турция, Англия и Германия. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР