Под заглавие „Три овъглени скелета са рядко свидетелство за готското

...
Под заглавие „Три овъглени скелета са рядко свидетелство за готското
Коментари Харесай

National Geographic съобщи за тройното убийство в Пловдив от 251 година

Под заглавие „ Три овъглени скелета са рядко удостоверение за готското нашествие” National Geographic заяви за сензационните археологически находки на екипа на Елена Божинова и Камен Станев в Пловдив. Статията, в която е вплетено и изявление с Божинова, бе оповестена първо в италианското издание на международното списание, след което и във френското.

В обявата се показва, че в Пловдив археолозите са разкрили находки от нашествието на готите през 251 година сл. Хр., trafficnews.bg. Намерени са овъглените остатъци на трима души – възрастни мъж и жена, и дете. Съдейки по скелетите, тяхната гибел преди 1700 години била ужасяваща. Мъжът и дамата са били посечени, след което домът им е бил запален и се е срутил върху тях.

Жената е носила две бронзови гривни. Мъжът пък е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица. Детето пък е пронизано от стрела. Германските племена стартират да преобладават в намиращата се в крах Римска империя и през 410 година превземат Рим.

Пловдив се счита за един от най-старите градове в Европа и съществува епохи преди да падне под римско господство. По-късно попада в Османската империя. От тези исторически столетия могат да се намерят разнообразни свидетелства.

Понастоящем археолози разкопават руини от жилища и улица, издигнати сред 2 и 14. век. Преди да се появи публикацията в National Geographic, авторитетният италиански вестник „ La Stampa” заяви за неповторимата Триумфална арка, който Елена Божинова и Камен Станев откриха на същия обект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР