Под управлението на Багдад са всички петролни ресурси на държавната

...
Под управлението на Багдад са всички петролни ресурси на държавната
Коментари Харесай

Багдад отне от кюрдите контрола над Киркук и ключови петролни кладенци

Под ръководството на Багдад са всички петролни запаси на държавната North Oil Company

Още по тематиката
Напрежението в Киркук подвигна цената на петрола

Опасенията за налагате на нови наказания на Иран също се отразиха на суровината
16 окт 2017
Багдад пробва да изолира кюрдите от света

Президентът Ердоган заплаши Иракски Кюрдистан с обсада и апетит
27 сеп 2017 Часове откакто пое цялостен надзор над Киркук, иракската войска заяви, че е завзела всички петролни кладенци към оспорвания от Багдад и Иракски Кюрдистан град, оповестява Reuters. Войниците поеха контрола над нефтените находища в Бай Хасан и Авана, северозападно от Киркук, на броени километри от териториите, които официално са част от Иракски Кюрдистан. Според въоръжените сили, изпратени от Багдад, под тяхно ръководство са всички петролни запаси на държавната " Северна петролна компания " (международно известна като North Oil Company).

Хиляди напуснаха Киркук, град с към милион поданици, от началото на иракската интервенция, съобщи BBC. Следобед иракски бойци смъкнаха знамето на Иракски Кюрдистан от централата на шефа на Киркук, което допреди се вееше там дружно с флага на Багдад. Местни медии оповестиха за празненства на етнически тюркмени, доста от които живеят в града и покрайнините и се опълчват на ръководство от Ербил. В интервенцията участваха и шиитските милиции " Хашд аш Шааби ", обучавани и въоръжавани от Иран.

В понеделник иракските сили за пръв път влязоха в Киркук, а министър председателят Хайдер ал Абади разгласи, че интервенцията на север цели да " отбрани единството на страната, в която има заплаха от делене " поради референдума в Иракски Кюрдистан. Жителите на Киркук също участваха в допитването, в което 90% от гласоподавателите поддържаха независимостта на управлявания от кюрди регион.

Разнобой сред партиите в Иракски Кюрдистан

Действията на иракските бойци в Киркук провокираха разногласия измежду политическия хайлайф на Иракски Кюрдистан. Управляващата Демократична партия на Кюрдистан посредством бойците пешмерга (които са на послушание на президента Масуд Барзани) упрекна представители на Патриотичния съюз на Кюрдистан, че са сътрудничили на иракската войска в изтеглянето на кюрдски елементи от Киркук. Последните отхвърлят и настояват, че са се сражавали, с цел да защитят града, за разлика от пешмергите. Друга водеща опозиционна партия - " Горан ", или " Движение за смяна ", разгласи, че иракската интервенция излага на показ грешките на Барзани, и прикани за образуване на ново държавно управление на националното единение, оповестяват кюрдски медии.

Същевременно ръководещите в Ербил упрекнаха Багдад, че позволява присъединяване на Иранската революционна армия в интервенцията.

В изказване представителят на Държавния департамент Хедър Науърт изрази " мощното безпокойствие " на Вашингтон от " информацията за принуждение към Киркук ". " Поддържаме мирното практикуване на взаимна власт на централни и районни държавни управления в благозвучие с иракската конституция във всички противоречиви зони. "

По-рано на спонтанна конференция в Белия дом американският президент Доналд Тръмп сподели, че управляващите " няма да вземат страна ". " Не ни харесва фактът, че се борят. " Сенатор Джон Маккейн, който оглавява сенатската комисия за въоръжените сили, прикани държавното управление в Багдад да не употребява американско оръжие против кюрдите.

Отстъпление от Синджар

Някои медии оповестяват, че формираната от язиди група " Лалеш " дружно с подкрепяните от Багдад " Хашд аш Шааби " е завзела Синджар. Това е град в Северозападен Ирак, където " Ислямска страна " извърши разгром над малцинството на язидите, откакто завладя града през лятото на 2014 година " Лалеш " е обвързвана с " Хашд аш Шааби " и признава контрола на Багдад. Според локални медии, които следят спора, кюрдските бойци пешмерга са се изтеглили непринудено, предавайки града без опозиция.

В града, оспорван от пешмергите и управляващите в Багдад, има и доста сериозни гласове, съгласно които кюрдите носят огромна отговорност за зверствата, осъществени над язидите от джихадистката формация. Обвиненията към пешмерга са, че са закъснели с контраофанзивата против " Ислямска страна " и са се забавили с над година - те влязоха в града едвам към края на 2015 година

В същото време Турция похвали Багдад поради намесата му и разгласи, че е " подготвена на всякакво съдействие, с цел да се завърши наличието на ПКК на иракска територия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР