Под повърхността на южния полюс на Марс има няколко водни

...
Под повърхността на южния полюс на Марс има няколко водни
Коментари Харесай

Откриха няколко водни басейна на Марс - slava.bg

Под повърхността на южния полюс на Марс има няколко водни басейна, твърди ново изследване. Откритията дават спомагателни линии към предходни изследвания, съгласно които е допустимо под повърхността на Червената планета да има соленоводно езеро, съобщи бТВ.

Учените акцентират, че откритието на течна вода е от голямо значение за търсенето на извънземен живот сходен на този на Земята.

Откритието е направено от апарата МАРСИС – радар, който сканира повърхността на планетата. Той се намира на борда на летателната машина „ Марс експрес “, който беше изпратен от Европейската галактическа организация в орбита към Червената планета.

Радарът изпраща талази към повърхността на планетата, които отскачат и се връщат назад към датчиците му. По този метод учените могат да надникнат в почвата на Марс, без даже да са кацнали на нея.

С помощта на тази технология учените разкрили един огромен воден басейн под повърхността на марсианския южен полюс. Освен него били открити и още други водни басейни, които образуват „ петна “ под повърхността на планетата.

Според събраните данни басейните са цялостни с извънредно солена вода, което изяснява за какво не са замръзнали даже при рисково ниските температури на полюсите на Марс.

Учените считат, че с помощта на солеността на водата е допустимо тя да е запазила форми на живот от време, в което Марс е имал доста по-умерен климат и течна вода на повърхността.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР