Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама

...
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама
Коментари Харесай

Пица от лимец с риба и каперси

Под поста ми за патладжанчетата с киноа една блага дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец с червен лук, чери домати и риба. Ако има нещо, което постоянно съм отбягвала да опитам, евентуално това е пица с риба. Споделих с нея, само че тя ми сподели, че е имала същoто предрешение, а когато пробвала, доста й харесала комбинацията. Предложи ми да я направя с консерва риба звук, само че аз имах останала към 200 грама от печенa риба с билки, по тази причина използвах нея.



Тестото с брашното от лимец не бухва, както тестото с бяло брашно, само че пък става неустоимо вкусно и хрупкаво, като се изпече. Обикновено меся тестото на ръка, само че избрах да гледаме едно филмче със фамилията, до момента в който машината подготви тестото.

Насажденията от лимец не се нуждаят от пестициди и торове, за разлика от своите хибридни събратя – днешните сортове пшеница. В биологичното произвеждане лимецът е желана и търсена просвета, лесна за развъждане, не е капризна на почва и климат и е естествено устойчива към вредители. Този античен вид жито се смята са отличен антиоксидант и за потребен източник на белтъчини и минерали. Културата има високо наличие на витамин А, бета каротин, желязо, и фосфор. Според проучванията, калориите и питателните субстанции в 100 гр. самун от лимец могат да се набират от цели 400 грама самун от хибридна пшеница, като по хранителни свойства преимуществото несъмнено е на страната на хляба от лимец. Друг главен плюс на лимеца е, че той съвсем не съдържа глутен.

От това тесто получих 3 кръгли пици със междинна величина. Описала съм продуктите и за трите пици, при положение, че и на вас ви се постанова:) Макар че предлагането на Анета бе блата да се гарнира с чери домати и лук, аз взех решение въпреки всичко да сложа някаква основа на тестото, избрала съм класическата доматена, като прибавих и малко хранителна квас. Едната пица направих с гъби и кашкавал - за детето, другите две за нас - с риба, лук, пипер, каперси и с гъби, домати, лук и пипер.

Тази пица няма кашкавал, тъй като я върша по време на Коледните пости, в дните, в които може да се употребява риба.

За тестото:
480 гр брашно
1 ч. л. квас
1 ч. л. сол
1 и 1/2 с.л зехтин
250 мл. вода

За плънката:
200 мл. пасата
4 с. л. хранителна квас
2 с. л. зехтин
1 бр. червен пипер - към 100 гр.
100 гр. гъби
150 гр. червен лук
150 гр. печена риба или от консерва
7-8 чери доматчета
рукола

Загряваме фурната на 200 градуса. Втасалото към този момент тесто разделяме на 3 топки. Всяка разточваме в кръг и слагаме в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене. Оставяме тестото да почине за 10 минути, след което намазваме с доматената пасата и запичаме за 10 минути единствено по този начин.

Ако в пицата има гъби - подреждам гъбите, пека още 5 минути и тогава подреждам останалите зеленчуци.

За пицата с риба:

Блата, намазан с доматена пасата, е запечен към този момент за 10 минути. Вадя от фурната и подреждам накъсаната риба, към 1 глава лук, нарязана на кръгчета, пипер, прясна мащерка, риган и пека до подготвеност (около 10-15 минути още), посипвам с каперси и рукола.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР