Под натиска на американското правителство спряхме три големи руски проекта

...
Под натиска на американското правителство спряхме три големи руски проекта
Коментари Харесай

За Овчаров целта да сме енергийно независими от Русия била доста глупава

Под натиска на американското държавно управление спряхме три огромни съветски плана в България. Това изясни някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров пред Би Ти Ви.

Той разяснява поставената преди девет години цел на първото държавно управление на Бойко Борисов, чиято политика беше ориентирана към освобождението на страната ни от енергийната взаимозависимост от Русия .

" Тази цел е много измислена и много глупава , тъй като България в никакъв случай не е била по класификациите на Европейски Съюз мощно подвластна от Русия , тя е измежду самостоятелните страни поради атомната си енергетика ", изясни той.

 Теменужка Петкова: Газпром ни осведоми, че Обновена
Теменужка Петкова: Газпром ни осведоми, че " Турски поток " минава през България

Пристигна публична позиция

Единствената директна взаимозависимост от Русия бил природният газ, по тази причина и се вдигали лозунгите за по този начин наречената диферсификация, счита Овчаров.

Енергийна самостоятелност посредством взаимна взаимозависимост е остарялата тактика, обвързвана с 30% от преноса на Русия на природен газ.

Бившият енергиен министър посочи, че за тръби при връзката с Румъния, които не са влезнали в употреба, са платени 50 млн. лв..

 Макаров: Още няма нищо публично за
Макаров: Още няма нищо публично за " Турски поток " и " Северен поток 2 "

" Турски поток " през България е приоритет за съветската енергетика

Овчаров разяснява, че се " замеряме с камъни с Русия и обслужваме непознати външнополитически ползи ".

По отношение изгодите за България и клопките от " Турски поток " Овчаров уточни, че термина " ясно предпочитание " не значи милиарди кубически метра транзитиране през България.

Правителството внесе в Народното събрание смяна в тактиката, чиито периоди за осъществяване изтичат в края на годината, съгласно документа. Тя планува преструктуриране на контракта с Русия и без никакви дейности ни подсигурява 2 милиарда лв.. Пазарното изследване не е приключило, не знаем какво ще транзитираме, само че публичните поръчки започнаха , уточни някогашният министър.

По същия метод съгласно него стоял и въпросът с АЕЦ " Белене ". По думите му, нуклеарната централа била " дъвка, която не коства към този момент милиарди ".

Според него не се мисли за изгодите за страната ни, а за това по какъв начин да се разпределят средствата.

 Прокуратурата утежни 3 пъти обвиняването против Румен Овчаров за
Прокуратурата утежни 3 пъти обвиняването против Румен Овчаров за " Мини Бобов дол "

Обвинението е за вреди за 24 млн.лв.

24 млн. са вредите за Мини Бобовдол , а Румен Овчаров беше упрекнат в умишлена занемареност за интервала 2006-2009 година. Самият факт съгласно него е, че прокуратурата трансформира обвиняването пет пъти . " Не знам дали самият този факт е някакъв аршин за работата или за обвиняването. Само се надуват бомбастични цифри ", безапелационен беше той.

През 2006 година държавното сдружение Мини Марица Изток е със отговорности над 45 милиона, повече в сравнение с са активите му, загубата единствено за 2005 година е 15 милиона. Държавата дава 85 милиона дотации за последните осем години. Дружеството има процедура по неплатежоспособност в Кюстендилския съд и Овчаров пита по какъв начин може от това сдружение да бъдат извадени 25 милиона.

 Държавата не знае какво да прави с АЕЦ
Държавата не знае какво да прави с АЕЦ " Белене ", уверен Румен Овчаров

И за " Турски поток " не сме били наясно

След него, изключително по време на държавното управление на ГЕРБ, новият наемател не плащал нищо на страната - нито наем, нито концесионни заплащания, само че " прокуратурата го пропуща и се пробва да откри нещо там, където няма по какъв начин да го откри ".

Овчаров е уверен в правотата си и не счита да дава пояснения на прокуратурата.

Проблемите в енергетиката стават неспасяеми , уверен е той. Финансовият колапс е нерешим , сподели Овчаров и даде образец с НЕК, която продължава да натрупа загуби, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " несъмнено ще приключи с над 400 милиона загуба, предвижда някогашният министър. Либерализацията в енергетиката не съумява да ни избави , заключи дейностите на държавното управление Овчаров.

" Трябва нашите ръководители да схванат, че не са определени от Бог и имат задача ", разяснява Румен Овчаров във връзка свадите в Българска социалистическа партия.

Политиката е тактика, в която би трябвало да се съблюдава посоката и непрекъснатите борби на Българска социалистическа партия не водят до победни резултати. Овчаров желае партията да се върне сполучливо във властта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР