Под нарушено храносмилане се разбира набор от храносмилателни симптоми, включително

...
Под нарушено храносмилане се разбира набор от храносмилателни симптоми, включително
Коментари Харесай

Нарушено храносмилане (Диспепсия): симптоми, причини и лечение

Под нарушено храносмилане се схваща набор от храносмилателни признаци, в това число отичане или дискомфорт в горната част на корема, киселини и гадене. Медицинският термин за неприятно храносмилане е диспепсия.

Хората постоянно изпитват неприятно храносмилане, откакто ядат огромни количества храна. Няколко други фактора обаче могат да ви накарат да развиете признаци на неприятно храносмилане.

Какво е нарушено храносмилане?

Лошото храносмилане е израз на разнообразни стомашни проблеми, а признаците му са сигнал, че естественото храносмилане е нарушено заради една или повече аргументи.

Ако стомашна киселина навлезе в хранопровода да вземем за пример може да почувствате киселини. Поглъщането на прекалено много въздух при хранене или пиянство може да докара до раздуване на стомаха и да провокира прекалено оригване.

Стомашни инфекции или инфектиране могат да са причина за гастрит. Страдащите от синдром на сопнато дебело черво имат постоянно коремни болки, отичане на корема и диария.

Лошото храносмилане може да бъде нередовно или хронично (ежедневно или съвсем ежедневно). Въпреки че е неприятно, то не е животозастрашаващо, само че може да съпътства съществени проблеми и не би трябвало да се подценява.

Причини за проблеми с храносмилането

Има доста вероятни  храносмилане. Те могат да варират от хранителни привички и метод на живот до страничните резултати на медикаментите и съществени съществени болести.

Всички хора изпитват от време на време неприятно храносмилане. Вероятността за това нараства с възрастта, откакто храносмилателната система става все по- неефективна.

Нередовно или хронично неприятно храносмилане може да се провокира от преяждане, корист с алкохол, честа приложимост на аналгетици – аспирин и други болкоуспокояващи, хранене под стрес или приемане на храна, към която не сте привикнали и не ви понася.

Двете най-чести аргументи за хронично нарушено храносмилане са затлъстяването, което усилва налягането в корема, и тютюнопушенето, което усилва производството на киселина от стомаха и разхлабва сфинктера сред хранопровода и стомаха.

Освен това, към половината от всички хора, страдащи от неприятно храносмилане, са инфектирани с бактерия, наречена Helicobacter pylori . За тази бактерия се знае, че предизвиква стомашни язви и учените се пробват да схванат дали тя стои в основата и на други типове проблеми с храносмилане.

Понякога може да изпитате неприятно храносмилане без забележима причина. Медицинският термин за това е функционална диспепсия.

Нарушено храносмилане с имптоми

Лошото храносмилане може да аргументи:

  • отичане на корема или коремна болежка
  • стомашни киселини
  • гадене
  • повръщане

Други постоянно срещани признаци включват:

  • бързо чувство за задоволеност по време на хранене
  • чувство за парене в стомаха или хранопровода
  • несъразмерни газове или оригване

Лошото храносмилане може да съпровожда тежки признаци като:

  • повръщане на кръв или течност, наподобяваща на наслойка от кафе
  • необяснима загуба на тегло
  • черни изпражнения
  • проблеми с преглъщането

Ако получите някой от тези тежки признаци, неотложно потърсете здравна помощ.

Усложнения на неприятно храносмилане

Лошото храносмилане нормално не води до съществени затруднения. Въпреки това, тежки или непрекъснати признаци може да затруднят приемането на нужното количество храна. Това може да има резултат върху цялостния хранителен баланс  на вашата диета.

Може също да изпитате нарушено храносмилане дружно с други признаци, които сами по себе си могат да доведат до затруднения. Например ГЕРБ може да  следните затруднения:

  • Стриктура на хранопровода
  • Пилорна стеноза
  • Хранопровод на Барет

Диагностициране на нарушено храносмилане

Вашият доктор евентуално ще стартира с въпроси по отношение на вашата здравна история и хранителни привички. Можете също по този начин да се подложите на физически обзор. Вашият доктор може да назначи рентгеново проучване  на корема ви, с цел да види дали има някакви аномалии в храносмилателния ви тракт.

Те могат също по този начин да вземат проби от кръв, мирис и изпражнения, с цел да ревизират за тип бактерии, които предизвикват пептични язви. Вашият доктор може също да назначи ендоскопско проучване, с цел да ревизира горния храносмилателен тракт за аномалии.

По време на ендоскопия лекарят прекарва дребна тръба с камера и инструмент за биопсия през хранопровода в стомаха. След това те могат да ревизират лигавицата на храносмилателния тракт за болести и да вземат тъканни проби.

Ендоскопията на горния стомашно-чревен тракт може да диагностицира следното:

  • рефлуксен езофагит
  • язви
  • възпалителни болести

Лечение

Лошото храносмилане може да има доста аргументи тъй че няма едно лекарство, което да оказва помощ за всички. За благополучие има доста благоприятни условия за облекчение.

Традиционна медицина

По време на прегледа лекарят ще разиска признаците и ще се опита да дефинира това, което провокира неприятно храносмилане. Ако няма съществено подлежащо заболяване, лекарят ще лекува признаците и ще предложи способи за отбягване на неприятно храносмилане в бъдеще.

Лекарствата срещу киселини – антиациди и други средства, изменящи производството на киселина от стомаха – са първото средство за избор.

Ако несъразмерната секреция на стомаха основава заплаха от язва, може да се предпише сукралфат. Той покрива и защищава стомашната лигавица. Ако има мощна мъка, може да се наложи композиция от антиациди и обезболяващото лидокаин.

Ако се откри Helicobacter pylori , ще се предпишат антибиотици.

Алтернативни способи за лекуване

Пациентите с храносмилателни проблеми могат да имат по едно и също време повече от едно нарушаване и по тази причина експертите по различна медицина предлагат разнообразни способи на лекуване, като при множеството от тях се изисква доста самообладание – лекуването може да продължи седмици или даже месеци.

Аюрведична медицина

Аспарагус ( asparagus racemosus ) форсира храносмилането и облекчава доста храносмилателни нарушавания. Полезни са и аюрведичните горчиви отвари, да вземем за пример запарка от корените на пикрориза куроа ( Picrorhiza kurroa ) или от тиково дърво. Посетете експерт по аюрведична медицина, с цел да ви предложи лекарство и доза.

Билколечение

Различни типове чайове работят успокояващо при нарушено храносмилане. с цел да намалите киселини в стомаха, пийте чай от нормално орехче ( flipendula ulmaria ), 1-2 пъти дневно преди ястие – в чаша вряла вода поставете 1 ч.л. от билката, оставете да престои 10 минути и прецедете.

Ако сте под стрес, прибавете лавандула или унгарска лайка. Ако имате проблеми с газове или чувство за издут стомах, пробвайте чай от лютива мента, лайка или маточина.

Някои билкови средства са известни със свойствата си да форсират храносмилането, да успокояват и заздравяват лигавицата на хранопровода и по тази причина са изключително подобаващи при проблеми, свързани със стомашни киселини.

Около 30 минути преди ястие изпийте 1/2 чаша чай от златен щемпел ( Hydrastis canadensis ), кисел бодил, корени от жълта тинтява или от махония.

Превенция и способи за облекчение

Лошото храносмилане е необятно разпростране­но. Почти невероятно е да го избегнете вечно. Ще се случва по-рядко обаче, в случай че следите тежестта си, не преяждате (особено с мазни храни) и не зло­употребявате с алкохол. Избягвайте „ отговорните храни “ и тютюнопушенето.

Съвети:

  • Избягвайте тютюнопушенето, изключително преди хранене.
  • При неприятно храносмилане с киселини, използвайте антиациди или бисмутов субсалицилат.
  • Опитайте един или няколко типа от билковите чайове, посочени нагоре, с цел да облекчите признаците.
  • Отпуснете се след хранене.
  • Физическата интензивност отклонява кръвта от стомаха и способства неприятното храносмилане.
  • Ако постоянно дъвчете дъвка, спрете за известно време, с цел да видите дали признаците не изчезват. При дъвчене на дъвка постоянно се гълтам въздух, който може да докара до неприятно храносмилане.

Кога да потърсите доктор

При състояние, че изпитвате следните признаци е добре да се консултирате с доктор.

  • Ако коремната болежка продължи повече от 6 часа – това може да значи апендицит, стомашна язва, камъни в Жлъчката или друго заболяване; може да се нуждаете от незабавна помощ
  • Ако с изключение на неприятно храносмилане, страдате и от дълготрайно повръщане; повръщане на кръв; черни или кървави изпражнения; мощна болежка в горната част на корема; болежка, отиваща към шията или рамото; зной или възприятие на уязвимост или прилошаване – неприятното храносмилане може да бъде част от по-сериозен проблем като камъни в Жлъчката, гастрит, проблеми с панкреаса, язва на стомаха или може би рак; може да имате и сърдечен удар; потърсете неотложно здравна помощ;
  • Ако имате повтарящи се епизоди на неприятно храносмилане, съпроводени от коремна болежка, висока температура или тъмна урина – това може да се дължи на камъни в Жлъчката, язва на стомаха или чернодробно заболяване;
  • Ако неприятното храносмилане последва приемането на млечни артикули – може да страдате от нетърпимост към лактоза.

Заключение

Случайният стомашен проблем е естествен. Но честите стомашни проблеми могат да ви попречат да ядете, спите или работите.

Ако не можете да се справите с неприятното храносмилане вкъщи, говорете с доктор. Те могат да ви оказват помощ да определите главната причина за вашите проблеми с храносмилането.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР