Под каква подкрепа и каква форма, какво е вашето взаимодействие

...
Под каква подкрепа и каква форма, какво е вашето взаимодействие
Коментари Харесай

Румен Радев настоя, че не може да е архитект на бъдеща коалиция

Под каква поддръжка и каква форма, какво е вашето взаимоотношение с другите парламентарни групи за намиране на допустима формула за решение за сформиране на кабинет. С поредност от въпроси президентът Румен Радев се обърна към обединението ГЕРБ-СДС, които влязоха по ред първи на консултациите в президентската институция.

По думите на президента усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и обществената рецесия, внасянето на проект за възобновяване и резистентност в период изискват ясна отговорност и оперативно ръководство.

В същото време държавното управление е в оставка, министър председателят е в отпуска и отговорността тегне върху това държавно управление по силата на българската Конституция, до момента в който министър председателят и министрите не предадат ключовете на идващото държавно управление, уточни Радев. За това са нужни оперативни и виновни дейности и от Народно събрание зависи това да бъде осъществено бързо, отговорно, към ясни правила и да подсигурява резистентност, настоя президентът.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова разяснява, че се явяват тук с ясната отговорност, че пред страната стоят редица провокации. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят стопански и здравни провокации и, осъзнавайки отговорността, от ГЕРБ директно след изборите са уведомили хората, че са подготвени да излъчат състав на Министерски съвет, който доста бързо може да се заеме с ежедневната си активност.

Тя чака в новото Народно събрание да има освен проява на мощ, тъй като било явно, че ГЕРБ ще бъде в съпротива. ГЕРБ са подготвени с предложение за състав на Министерски съвет и след консултациите с политическите партии чакат мандата, само че ръководещи в оставка очаквали първо поздравления от президента. ГЕРБ са подготвени за съпротива, за ръководство и за служебно държавно управление. " Не ни е боязън нито от инспекции, нито от проверки, нито от кабинет. Готови сме за предварителни парламентарни избори ", безапелационна бе Атанасова.

Тя обаче настоя за баланс в връзките и чака патосът, който владее Народно събрание в първите дни, да отмине и всички дружно да бъдат по-прагматични и да вземат решения с мисъл за страната.

Президентът Румен Радев прикани всички парламентарни групи да работят напълно в границите на своята отговорност, без да бягат от нея, само че и да не я и надвишават. Аз акцентирам какви са провокациите пред страната, за които се търсят решения във допустимо най-кратък период и да имаме настоящо, постоянно и отговорно с нужната поддръжка държавно управление. Нека моята угриженост не се приема като прибързаност, това е моята отговорност по Конституция, безапелационен бе президентът.

Президентът Румен Радев не може да бъде проектант на бъдеща коалиция и ръководство и не желае по никакъв метод да забърква президентската институция в този развой. Отговорността е напълно в Народното събрание и за парламентарните групи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР