Под греда най-често се разбира елемент с много по-голяма дължина.

...
Под греда най-често се разбира елемент с много по-голяма дължина.
Коментари Харесай

Колко греди има в един кубик

Под греда най-често се схваща детайл с доста по-голяма дължина. Използва се в строителни структури. Гредите могат да бъдат направени от разнообразни материали (дървени, стоманени, бетонни).

За да знаем какъв брой греди ще са ни нужни и къде да ги складираме, би трябвало да разберем какъв брой греди се съдържат в един кубик.

Кубичен метър е мерна единица за размер равна на куб с дължина един метър. Това значи, че греди с размер един кубик се събират тъкмо в куб, дълъг, висок и необятен един метър или 100 см.

Гредите рядко са под формата на куб, по тази причина най-добре да се научим елементарно да пресмятаме размера им.

За да пресметнем размера на една греда, би трябвало да умножим нейните размери(дължина, широчина, височина) в една и съща мерна единица. За по-лесно може да използваме калкулатор.

Например греда 20 см на 20 см, дълга 2 метра, значи че има размери 0.2 м на 0.2 м на 2 м. Умножаваме последните три цифри и получаваме 0.08 кубика.

За да разберем какъв брой такива греди има в един кубик, разделяме 1 на 0.08, което е 12.5 греди. Получаваме, че в един кубик има 12 и половина греди, които са дълги по 2 метра и имат широчина и височина 20 см, в случай че сметките ни са правилни.

Разбира се,не е допустимо да подредим гредите изцяло компактно една до друга. Затова е добре да предвидим малко повече пространство. Освен това дървените греди в магазините нормално се подреждат на малко разстояние една от друга.

В подобен случай в един кубик ще има по-малко греди от плануваното. Можем да попитаме непосредствено за броя в един кубик за другите размери греди.

За да пресметнем за греди с други размери заместваме и умножаваме новите размери. След това разделяме съответните кубици, с цел да разберем какъв брой греди има в тях.

Ако би трябвало да пресметнем за греди, които са с разнообразни размери, можем да го създадем по настрана за всеки друг тип и по-късно да съберем количеството.

Например 5 греди по 3 м, 25 см широчина на 25 см дължина са (5 х 3 х 0,25 х 0,25 )приблизително 0.9 кубика. Други 5 които са по 2 метра т.е. 5 х 2 х 0.25 х 0.25 = 0,6 кубика. Събираме 0.9 + 0.6 и получаваме 1.5 кубика. Имаме кубик и половина греди общо.

Винаги разделяме кубиците, които имаме, на размера на една греда, с цел да разберем какъв брой греди от съответния тип се съдържат.

Например в 5 кубика с греди, всяка от които е по 0,08 размер, също в кубици се съдържат 5 делено на 0.08, при което калкулаторът демонстрира 62.5 греди.

Ако още не е ясно, потърсете по какъв начин се пресмята размер на куб и на правоъгълен паралелепипед.

Надявам се информацията да ви е потребна. Късмет в начинанията!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР