Под границата на откриване е съдържанието на олово, живак, уран

...
Под границата на откриване е съдържанието на олово, живак, уран
Коментари Харесай

Защо не може да се отрови водата на София

Под границата на разкриване е наличието на олово, живак, уран и други метали в 45-те изключителни проби, взети от " Софийска вода "

© Анелия Николова Още по тематиката
ГЕРБ дефинира дейностите на Таско Ерменков като тероризъм

Управляващите алармираха прокуратурата против депутата от Българска социалистическа партия поради поста му във Facebook, че водата в София е отровна
21 май 2018
Столична община: Водата в София е годна за пиянство и не е рискова
от Дневник,20 май 2018 Всички индикатори на питейната вода в София са в норма и не дава отговор на истината, че качеството й е нарушено. С такова известие концесионерът на мрежата " Софийска вода " и Столична община излязоха в събота, откакто ден по-рано в обществените мрежи и по други канали беше публикувана информация, че в язовир " Искър " са били излети химикали и водата на София е била отровена. С сходен пост във Фейсбук се включи и депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков.

Всъщност, водата на София мъчно може да бъде отровена, а даже това да стане, тя няма по какъв начин да стигне до чешмите на хората. Освен периодическия мониторинг по общо 50 индикатора включващи метали, органични съединения и микробиология, компанията прави и непрестанен мониторинг, който следи за няколко съществени знака. Преди да тръгне по тръбите пък водата минава през пречиствателни станции и престоява към 24 часа в резервоари и даже да бъде регистрирано отклоняване, времето за реакция е повече от задоволително.

Според двама експерти пък, до които " Капитал " се допита, с цел да се замърси водоем като язовир " Искър ", който е с размер 560 млн. куб. м, са нужни големи количества отровни субстанции - по простата причина, че концентрацията е това, което прави от едно вещество рисково. За да стане токсична водата от язовир с сходни мащаби трябват стотици тонове - десетки цистерни с отрова. Това евентуално е и повода в никакъв случай до момента където и да е по света да не е имало сходен терористичен акт в огромно обитаемо място. За благополучие никой в София не разчита единствено на тази сметка. Качеството на водата се следи повече от деликатно.

Бариери по пътя на водата

Водата на София идва от два съществени водоизточника - язовир " Искър ", който обезпечава към 60% от територията на града, и язовир " Бели Искър ", който се намира на към 70 км от София в Рила. Оттам по големи тръби доближава до 3 пречиствателни станции, следват 64 резервоара и едвам тогава водата поема към потребителите, като по целия този път се вършат измервания.

Санитарно-охранителната зона на язовир " Искър " е оградена и се охранява от полиция. " Има патрул с полицейски катер, който обхожда целия периметър и не позволява риболовци и други хора да навлизат в нея ", сподели шефът " Експлоатация и поддръжка " в " Софийска вода " Станислав Станев. Това на процедура е и първата преграда против възможни злонамерени дейности.

Следващата стъпка е непрекъснатият мониторинг, който се прави с автоматизирани уреди и който следи за главните индикатори.

Отделно от това от време на време се прави лабораторен мониторинг по 50 индикатора. Пробите за него се взимат от основни места - при самите водоизточници, на входа към пречиствателните станции, където това се прави два пъти дневно, на изхода на станциите, както и на всеки от 64-те резервоара в града. Компанията прави и личен мониторинг в 79 точки при клиентите (ресторанти, магазини и т.н.). " Наблюдаваме целия път на водата - от водоизточника до крана, като годишно вършим над 140 хиляди разбора на 8 хиляди проби ", сподели Станев.

Какво се мери

Водата се изследва по общо 50 индикатора, които се изискват по Наредбата за качеството на водата, сподели Весела Стефанова, старши управител Лабораторен изпитвателен комплекс към " Софийска вода ". Това включва органични замърсители като бензен, полиароматни въглеводороди, пестициди и халоалкани, ежедневни разбори за pH, електропроводимост, мътност, усет, аромат, цвят, спектрометрични разбори за йонни форми като цианиди да вземем за пример, йонна хроматография на нитрати, нитрити, амониеви йони, сулфати, фосфати, микробиологичен разбор за колиформи, ешерихия коли, ентерококи, микробно число и така нататък

Ключова част от анализите са проучванията за метали - олово, мед, цинк, кадмий, живак, хром, никел, арсен и други Следи се и концентрацията на натурален уран като химичен детайл, а настрана няколко пъти годишно се вършат проучвания за радиоактвните му свойства, които се правят от профилирана външна лаборатория.

" Гамата на индикаторите, които следим, е прекомерно огромна и няма по какъв начин, в случай че има някакво замърсяване, то да не бъде уловено, защото всички индикатори корелират между тях и дават своята индикация ", изясни Стефанова. " Дори да не можем незабавно да определим какво тъкмо е замърсяването, ще хванем, че има проблем и ще стартираме да го търсим ", добави тя. " Ако забележим, че има знак отвън нормите, можем да отклоним водата и да изолираме мрежата ", посочи и Станев.
Последни данни

От петък до неделя са взети 45 изключителни проби от 15 точки по водопроводната мрежа, както и от резервоари, вход и излаз на пречиствателните станции. Предвидени са малко над 2000 разбора, както към понеделник следобяд 1500 от анализите бяха завършили. " До момента няма ни най-малка индикация за замърсяване на водата. Обхванали сме с пробите и анализите всички зони на водоснабдяване ", сподели Стефанова. Под границата на разкриване е наличието на олово, живак, уран и други метали, които се загатваха в известията като замърсители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР