Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната,

...
Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната,
Коментари Харесай

Под 1% са денонощните аптеки у нас

Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната , оповестява БНР. Точният брой обаче не се знае, тъй като не се води указател.

Около 40 са аптеките в Смолянска област. Дори в регионалния град обаче никоя не работи непрекъснато, а единствено една не затваря до 22.30 часа. В редица планински село въобще няма аптека, а локалните - главно възрастни хора, които не могат да пътуват, са принудени да се доставят с медикаменти от общинските центрове посредством кметовете на селата.

Според аптечния отрасъл планът за изменение на Закона за лекарствените артикули съдържа прекомерно разнопосочни промени в над 15 закона, заради което има заплаха детайлите да не бъдат догледани.
 Аптеките ни не са подготвени за денонощен график, уверени фармацевти
Аптеките ни не са подготвени за денонощен график, уверени фармацевти

Да има мораториум за разкриване на нови аптеки

Председател на пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева утвърждава концепцията за обезпечаване на денонощни аптеки. Тя обаче не е съгласна, че това би трябвало да се случи в София, само че не и в останалата част от страната.

България не е София, на всички места всички пациенти са равни и те би трябвало да получат еднакъв достъп до здравно обслужване и лекарства, безапелационна е Георгиева.

Според нея вместо наказания би трябвало да има стимулиране за отваряне на денонощни аптеки, защото разноските са огромни. По нейни думи това може да стане посредством общините. Общината би трябвало да обезпечи денонощна аптека на своето население - да обезпечи заплата на магистър фармацевт, да обезпечи защита, уточни Георгиева.

Тя не утвърждава предлагането да има дежурни аптеки по график - съгласно нея те би трябвало да бъдат стационарни.

Георгиева изрази мнение, че това, което пречи да се случи промяна у нас, е съществуването на лобизъм в опазването на здравето. Тя е безапелационна, че единственият метод да се понижат злоупотребите в опазването на здравето са електронните здравни карти.
 Интернет платформа демонстрира къде е най-близката аптека
Интернет платформа демонстрира къде е най-близката аптека

В системата има информация и за денонощни дрогерии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР