Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите

...
Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите
Коментари Харесай

Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път

Почти всяка втора декларация за облагане на приходите на физическите лица е подадена по електронен път с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф, сочи статистиката на Национална агенция за приходите. Общо признатите заявления до този миг в страната са 320 000.

В Национална агенция за приходите Бургас от началото на акцията за обявление на приходите на физическите лица са подадени 32 хиляди заявления. От тях с електронен автограф са 6 200, а с ПИК – 9 800.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на приходите изтича на 30 април 2018 година Дотогава би трябвало да се преведе и заявеният налог за довнасяне по годишните формуляри, припомнят още от приходното ведомство. Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията е по интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи гратис от всеки офис на Национална агенция за приходите. Повече от 60 000 поданици на региона към този момент се възползват от опциите му. Декларациите могат да се изпратят още посредством интернет, подписани с електронен автограф, както и да се подадат по пощата, с противоположна квитанция, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията.

От приходната организация обръщат внимание, че физическите лица могат доста елементарно да попълнят своята декларация, като употребяват една от най-новите й е-услуги. Гражданите, които имат ПИК или електронен автограф, могат да ревизират в уеб страницата на Национална агенция за приходите дали за тях има подадени и какви данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани приходи, разнообразни от тези по трудов контракт, като да вземем за пример от възнаграждения. Е-услугата " Справка за изплатени приходи (различни от трудови) на физически лица “ е налична посредством Портала на Национална агенция за приходите за електронни услуги - https://inetdec.nra.bg/. Е-услугата дава информация също за типа и размера на изплатения приход, както и за удържания налог.

От Национална агенция за приходите Бургас оповестяват още, че извънредно добре се приема и въведената през м.февруари нова услуга – възнаграждение на отговорностите посредством физически ПОС терминали. Само за интервала от 5-и февруари до 12-и април в Салона за обслужване на Национална агенция за приходите Бургас са направени 1 472 заплащания за 240 хил.лева. Освен с банкови карти Mastercard, Maestro и Bcard, разплащанията към този момент са вероятни и за притежателите на  карта Visa.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на Национална агенция за приходите 0700 18 700 на цената на градски диалог или в уеб страницата на Национална агенция за приходите www.nap.bg. 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР