Почти всяка страна от бившия Източен блок е страдала от

...
Почти всяка страна от бившия Източен блок е страдала от
Коментари Харесай

Болките на растежа в Румъния продължават да се връщат

Почти всяка страна от някогашния Източен блок е страдала от болки на растежа в някой миг през последните десетилетия. Румъния, наподобява, не може да се отърве от тях, написа Reuters в просторен материал за северната ни съседка.

Неумелите опити за въвеждане на нови данъци върху банките, енергийните компании и телекомите от последните месеци е единствено един образец от неуспеха на страната да се нарежда като изцяло функционираща стопанска система.

Преди две години растежът надвиши този на съвсем всички други европейски страни, създавайки очаквания, че страната най-сетне може да употребява капацитета на своите 20 милиона поданици, както и своите петролни и газови запаси.
 Румъния се изправя пред дефицит от 500 000 работещи
Румъния се изправя пред дефицит от 500 000 работещи

Броят на пенсионерите настига този на работещите

Но тази агресия бе надута от някои фискални тласъци - и в този момент, когато ги няма, тя надалеч не е толкоз впечатляваща. През 2018 година растежът на стопанската система бе 4 %, по отношение на 7 % през 2017 година. Намаляват и упованията, че доставчика на показатели MSCI може да увеличи Румъния до разрастващ се пазар дружно с Полша и Чехия още тази година, което би наляло средства във финансовите ѝ пазари.

Междувременно на борсата няма нови първоначални предлагания, а новите данъци тормозиха S&P толкоз, че компанията заплаши да смъкна прогнозата към отрицателна. Букурещ даде обещание да вкара промени в част от ограниченията. Но пък това единствено способства към визията, че ходовете на политиците са прекомерно непредвидими.

" Честотата на законодателните промени се усилва и наподобява, че постоянно измененията идват отникъде ", споделя Йохан Майер, основен изпълнителен шеф на Franklin Templeton за Румъния. " Понякога решенията се обръщат или смекчават, само че репутационната вреда към този момент е реалност ".

Път до на никое място

През 12-те години, откогато страната се е включила към Европейският съюз, брутният вътрешен артикул на глава от популацията се удвои до съвсем 60% от междинното в еврозоната. В същото време рекордно ниската безработица докара до двуцифрен растеж на междинната заплата през последните четири години.

Но неравенството в приходите е измежду най-високото в блока. Една трета от популацията живее в беднотия, а милиони нямат достъп до качествено опазване на здравето и съществени улеснения като канализация.

Същото население се свива и застарява, до момента в който отстъпва в борбата против хроничната корупция.

" Доверието на вложителите непрекъснато понижава поради неустойчивостта в законодателството, непредвидимостта на управническите решения, ниското качество на институциите и отслабващата битка против корупцията ", съобщи пред февруари Европейската комисия.
 Румъния даде обещание промени в противоречивия
Румъния даде обещание промени в противоречивия " налог лакомия "

Разговорите стартират тази седмица

Въпреки че Румъния се изкачи с 16 места в показателя за конкурентоспособността на World Economic Forum, България съумя да я изпревари.

Този месец предприемач от североизточна Румъния откри еднометрова автомагистрала като митинг против положението на пътищата в страната. Румъния има едвам 800 километра автомагистрали - двойно по-малко в сравнение с в Унгария, макар че е съвсем двойно по-голяма като повърхност. През последните три години са издигнати едвам 75 километра.

Гуверньорът на централната банка постоянно показва неприятната инфраструктура като фактор, който стопира икономическото развиване. " Румъния ще бъде подготвена за еврото, когато имаме автомагистрала, която прекосява Карпатите ", е казвал той.
 Големите нараствания на заплатите в Румъния не се отразяват на разполагаемия приход
Големите нараствания на заплатите в Румъния не се отразяват на разполагаемия приход

Заплатите в страната свършват най-бързо в месеца, спестяванията са минимум, само че жителите ще се пенсионират рано.

Крачка напред и след това обратно

Няколко покупко-продажби благодарение на Международния валутен фонд сред 2009 и 2015 година помогнаха на Румъния да понижи бюджетния си недостиг, както и този по настоящата сметка, виждани като основна уязвимост на стопанската система. Но през днешния ден те още веднъж се усилват, откакто пониженията на налозите и растежа на пенсиите и заплатите усилиха потреблението.

Дефицитът по настоящата сметка е 4,7% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година, невиждано от десетилетие равнище. Бюджетният недостиг стои под 3%, само че поради отсрочени вложения.

Политиките, фокусирани върху увеличението на заплатите в обществения бранш и пенсиите усилиха несъответствията, а дефицитът по настоящата сметка е на равнище, което не може да бъде пренебрегнато, споделя шефът на финансовият контрол.
 Заетите в сивата стопанска система в Румъния получават по-големи заплати от публично наетите
Заетите в сивата стопанска система в Румъния получават по-големи заплати от публично наетите

Това важи и за Русия и Украйна, демонстрира отчет на Световната банка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР