Почти всички страни на Балканския полуостров регистрират увеличение на случаите

...
Почти всички страни на Балканския полуостров регистрират увеличение на случаите
Коментари Харесай

Вижте каква е ситуацията с COVID-19 на Балканите

Почти всички страни на Балканския полуостров записват нарастване на случаите на COVID-19 през последната седмица, а някои от тях (Турция, Босна и Херцеговина, Румъния) оповестиха за рекорден брой умряли и инфектирани с новия ковид от началото на годината. Сред страните от Западните Балкани максимален брой инфектирани с ковид на 100 000 души население през последните 14 дни са регистрирани в Черна гора, Сърбия и Република Северна Македония. В Черна гора са регистрирани 1126 инфектирани на 100 000 души, в Сърбия те са 974, в Северна Македония - 626, в Босна и Херцеговина - 543, в Словения - 538, в Косово - 536, в Хърватия - 310, а в Албания - 262.
Следват и най-важните вести от седмицата за пандемията и ограниченията за битка с нея в страните на Балканите:
От 22 март Сърбия вкара нови ограничаващи ограничения, с които бяха затворени кафенетата и заведенията за хранене, нощните клубове и питейните заведения, както и комерсиалните центрове. Всички обекти, които продават храна, както и културните институции, могат да работят до 21 часа, а всички останали обекти - до 20 часа, само че при избрани условия. Всички отворени обекти би трябвало да обезпечават най-малко 9 квадратни метра на клиент. Изключения са фитнес клубовете, спа центровете и други сходни, където би трябвало да се обезпечават 16 квадратни метра на един човек.
Във вторник Сърбия мина психологическия предел от 5000 жертви на COVID-19. Броят на инфектираните от началото на пандемията към този момент е над 570 000, а умрелите с коронавирусна зараза са 5075, по данни към 25 март.
Страната приготвя правно-нормативен акт, според който жителите на Сърбия и чужденците, които са се ваксинирали с препаратите на Пфайзер, Синофарм, АстраЗенека и Спутник V, ще могат да влизат в Сърбия без PCR тест и изолираност.
В седеммилионната страна до момента са имунизирани 2 269 000 жители, от които 913 000 към този момент са получили и втора доза от имунизацията, а 1 356 000 - единствено първата доза. По брой имунизирани на 1 милион поданици Сърбия заема първо място в района и второ място в Европа.
Правителството на Република Северна Македония удължи до 6 април полицейския час от 22.00 до 5.00 ч., въведен на 10 март поради епидемията от ковид. Болниците се пълнят с коронавирус пациенти, като в цялата страна са приети в болница над 1400 души. Министърът на опазването на здравето Венко Филипче съобщи, че страната се намира в средата на третата вълна на вируса, а всеобщата имунизация се чака през април, когато ще дойдат по-големи количества ваксини от Русия и Китай.
В Република Северна Македония сега се имунизират единствено медицинските служащи с обезпечените до момента 11 000 дози ваксина.
Съседна Сърбия провежда имунизацията против ковид на 105 публицисти от Република Северна Македония, като им даде ваксини на АстраЗенека и автобусен превоз до близкия до границата сръбски град Враня.
Румъния стегна ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19, откакто междинната заболеваемост в страната през последните 14 дни доближи 3,83 на 1000 души от популацията, а в столицата - 6,50 на 1000 души. Букурещ и 11 окръга са в така наречен "червен сюжет " с над 3 инфектирани на 1000 поданици. Националният институт за публично здраве заяви, че английският вид на ковид е станал преобладаващ в Румъния.
Правителството вкара възбрана за излизане от домовете след 20,00 ч., която е годна в петък, събота и неделя за обитаемоте места с равнище на заболеваемост сред 4 и 7.5 на 1000 души население, и през цялата седмица за обитаемоте места, в които равнището на заболеваемост е над 7.5 на 1000. Магазините към този момент ще затварят в 18.00 ч. в петък, събота и неделя в обитаемоте места със заболеваемост над 4 на 1000 души, а там, където е над 7.5 на 1000, мярката ще бъде годна през цялата седмица. Спортните зали и залите за фитнес в обитаемоте места с равнище на заболеваемост над 4 на 1000 души се затварят до понижаване на индикатора под 3.5 на 1000.
Учебните заведения не престават да комбинират присъствено и онлайн образование според от заболеваемостта в съответното обитаемо място.
България и още 40 страни по света попадат в лист на страните и териториите от така наречен "жълта зона " с нараснал епидемиологичен риск, чийто жители ще бъдат поставяни в 14-дневна карантина след влизане в Румъния.
От началото на имунизационната акция на 27 декември са сложени 2 744 764 дози ваксина на 1 861 646 души, от които 978 528 са получили първа доза, а 883 118 - и двете дози. Регистрирани са общо 9597 нежелани реакции от имунизациите на Пфайзер/Бионтек, Модерна и АстраЗенека, а други 102 странични реакции се изследват.
Ограничителните ограничения, които държавното управление на Албания вкара поради ковид, ще останат в действие още две седмици, до 7 април. Остават в действие полицейският час от 20.00 до 6.00 часа, отдалеченото образование в учебните заведения, възбраната за работа на заведенията (освен за доставка на храна по домовете), възбраната за политически манифестации, както и за събирания за празненства, сватби и погребения.
Директорката на Института за публично здраве Албана Фико сподели, че броят на новозаразените с ковид за пръв път през последните 3 месеца е почнал да спада, както и броят на умрелите и приетите в болница пациенти. Според здравните управляващи това се дължи на ограничаващите ограничения.
Албания продължава да търси способи да си обезпечи ваксини против COVID-19. В понеделник страната получи 10 000 дози от съветската ваксина Спутник V, които бяха дарени от Обединените арабски емирства. Вчера Албания получи 192 000 дози от китайската ваксина Синовак - първа партида от общо 1 милион дози, обезпечени по съглашение с Турция. Преди това Албания получи лимитирани количества от имунизациите на Пфайзер/Бионтек, АстраЗенека и съветската Спутник V. Албания, чието население е 2,8 милиона, по-рано подписа контракт за 500 000 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех. Досега в страната са имунизирани над 50 000 души с тази ваксина и с съветската Спутник V.
В понеделник Босна и Херцеговина заяви за рекорден брой смъртни случаи вследствие на COVID-19. Двете административни единици в страната - Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска - вкараха спомагателни ограничавания.
В Република Сръбска за седем дни от 22 март бяха затворени всички хранителни заведения и други обекти в областта на услугите, а всички възпитаници минаха към онлайн образование. Беше неразрешена и работата на фризьорски и козметични салони, ски центрове, търговски центрове, басейни, културни институции - театри, кина, музеи.
От своя страна Мюсюлманско-хърватска федерация вкара полицейски час от 21.00 до 5.00 часа за 14 дни, считано от 24 март. През този интервал във федерацията е неразрешено събирането на повече от 20 души на закрито и навън. Събиранията са позволени единствено в пространства, където може да се поддържа отдалеченост от минимум 2 метра. В заведенията, и то единствено на откритите тераси и градини, е позволено пушенето на наргиле при наложителна еднократна приложимост на маркучите и мундщуците.
Босна и Херцеговина получи в четвъртък първите 24 300 дози ваксина против ковид на Пфайзер/Бионтех от програмата КОВАКС. Очаква се и идването на 26 400 дози ваксини на АстраЗенека, също по линия на този механизъм. Страната е поръчала общо 1 232 000 дози от тази стратегия, за които от бюджета са заделени към 13 милиона $. Поръчаните количества са планувани за имунизация на към 20 % от популацията.
Противоепидемичните ограничения в Хърватия към този момент бяха удължени до края на месеца поради нарастване на случаите на COVID-19. До 31 март остава в действие ограничаването за събиране на не повече от 25 души при обществени събирания и на не повече от 10 при частни. Работното време на заведенията е лимитирано до 22 ч. Разрешени са спортните надпревари навън, само че при строго съблюдаване на предписаните ограничения.
Премиерът Андрей Пленкович, министърът на опазването на здравето Вили Берош и ръководителят на Народното събрание Гордан Яндрокович бяха имунизирани обществено с имунизацията на АстраЗенека в сряда в опит да възстановят доверието измежду популацията към тази ваксина.
В Хърватия са доставени 514 830 дози от позволените в Европейски Съюз ваксини, от които до 25 март са употребявани 413 465. Ваксинирани са 333 122 души.
По данни към 25 март броят на дейните случаи на COVID-19 в Хърватия е над 8400. Хоспитализираните са над 1000, от които 100 са на респиратори. Броят на инфектираните от началото на пандемията надвиши 260 000 души, а до 25 март с коронавирусна зараза в Хърватия са умряли 5838 души.
Нивото на инфектирани и умряли от COVID-19 в Турция надвиши индикаторите отпреди смекчаването на ограниченията на 1 март. Медицинските специалисти означават, че броят на новозаразените през последните дни не спада под 25 хиляди на ден. В началото на месеца държавното управление разпредели окръзите на Турция в четири категории съгласно риска от COVID-19: невисок, междинен, висок или доста висок риск. Ресторантите и кафенетата в окръзите с невисок, междинен и висок риск бяха отворени още веднъж. Бе омекотен и локдаунът през уикендите, само че вечерният час, въведен в края на ноември, остана в действие в цяла Турция.
Турция се готви да включи от идната седмица във ваксинационанта си акция и препарата на Пфайзер/Бионтех. Досега в страната се използваше единствено китайската ваксина на Синовак. Здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че Турция към този момент разполага с към 1,4 милиона дози от тази ваксина и следва да стартира да я ползва, откакто приключат тестванията за сигурност.
От началото на всеобщата имунизационна акция на 14 януари в Турция са приложени над 14,13 милиона дози, съгласно публични данни от сряда. Над 8,15 милиона души са получили първата доза, а близо 6 милиона души са получили и двете дози от китайската ваксина Синовак.
Министерството на здравеопазването на Гърция издаде в понеделник мобилизационни листове на 206 лекари с частна процедура, с цел да укрепи потенциала на публичното опазване на здравето да се оправи с растящия брой на хоспитализациите поради COVID-19. Това стана, откакто на апела на министерството от предходната седмица към частните лекари да се включат по своя воля се отзоваха едвам 61 доброволци. Мобилизираните лекари са от специалностите патология, белодробни болести и обща медицина и ще бъдат разполагаем на публичното опазване на здравето за период от един месец.
Въпреки усложнената конюнктура от понеделник Гърция разхлаби някои ограничения, като разреши фризьорските и козметичните салони да работят с авансово записан час. Отворени бяха и археологическите обекти. Отпадна възбраната за осъществяване на полети от Турция, беше в допълнение либерализиран и режимът за полетите от Албания и Северна Македония. От държавното управление обаче идват сигнали, че отварянето на търговията на дребно няма да може да стане на 29 март, както се очакваше.
От вторник Гърция стартира да приема туристи от Израел след съглашение сред двете страни да позволяват на територията си жители, които имат документ на имунизация. Споразумението планува влизане на до 10 000 туристи от Израел на седмица. Максималният брой на посетителите от Русия беше повишен от 500 на 4000 седмично.
Броят на гърците, които са получили най-малко една доза ваксина против ковид, доближи 1 милион във вторник. С оглед на предстоящите през април по-големи количества ваксини здравното министерство усили броя на имунизационните центрове за да обезпечи опция болшинството от хората на възраст над 60 години и на тези с хронични болести да бъдат имунизирани през май.
Въпреки позитивния отчет на консултативната научна комисия във вторник държавното управление на Кипър реши прогимназиите в страната да останат затворени поради усложнената епидемиологична конюнктура. Според проектите прогимназиите трябваше да възстановят присъственото образование от 29 март. Дистанционно е образованието и в началните учебни заведения на област Лимасол, където епидемиологичната конюнктура е най-тежка. Същевременно министърът на превоза Янис Карусос заяви, че летищата в страната се готвят за всеобщо идване на задгранични туристи от средата на май.
Словения записва доста нарастване на случаите на COVID-19 по отношение на предходната седмица. Броят на приетите в болница нараства, заради което лечебните заведения бяха инструктирани да се приготвят за ново отваряне на Ковид отделенията и да отделят 10 % от съществуващите кревати за тази цел.
В момента в страната има над 11 000 дейни случаи на COVID-19, а умрелите от началото на епидемията са съвсем 4000.
Около 9 % от популацията на страната от 2,1 милиона души, са имунизирани, като близо 105 000 са получили двете дози. Страната е поръчала 3,1 милиона дози ваксина, които би трябвало да дойдат в идните месеци и цялото възрастно население може да бъде имунизирано до края на юни, съгласно управляващите.
Словения реши през вчерашния ден, че негативният резултат от бърз антигенен тест за ковид не е аршин за отбягване на карантина при влизане в страната, а единствено негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 48 часа. Пристигащите в Словения могат да избегнат карантината и в случай че показват доказателство, че са имунизирани против ковид или че са преболедували COVID-19 през последните 6 месеца.
В Черна гора са регистрирани максимален брой случаи на зараза с ковид на 100 000 поданици през последните 14 дни измежду страните от Западните Балкани. Активните случаи в Черна гора с население към 600 000 души, са над 7600, а общият брой на умрелите от началото на пандемията - над 1220.
Досега са имунизирани близо 12 000 души или 1,91 % от популацията. Ваксинацията стартира на 20 февруари с съветска ваксина Спутник V, дарена от Сърбия. Черна гора чака до края на месеца или при започване на април в страната да дойдат над 80 000 дози ваксина на АстраЗенека, а през април - 200 000 дози Синофарм и 40 000 дози Спутник V.
От началото на епидемията в Косово, чието население е 1,9 милиона, са регистрирани 84 498 инфектирани и 1803 смъртни случая. Активните случаи сега са 12 808. През последните дни броят на новозаразените доближава близо 800, а Инфекциозната клиника в Прищина заяви, че всички кревати към този момент са попълнени.
В Косово още няма ваксини против ковид. Албанският министър председател Еди Рама предложения медицински служащи от Косово да се имунизират в Албания.
Новият министър председател Албин Курти сподели пред Народното събрание, че битката с пандемията ще бъде основен приоритет на държавното управление и с новия здравен министър ще стартират реализацията на проект за въвеждане на ограничения, които ще понижат новите случаи и броя на умрелите. Курти сподели, че държавното управление възнамерява да обезпечи ваксини за 60 % от популацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР