Почти всички състави на секционно избирателни комисии на територията на

...
Почти всички състави на секционно избирателни комисии на територията на
Коментари Харесай

Подменени са почти всички членове на секционните комисии в Смолянско

Почти всички сформира на секционно изборни комисии на територията на област Смолян са претърпели съществени промени, след първичната им регистрация. Това съобщи за Дарик ръководителят на Районна изборна комисия в Смолян Росица Чакърова.

„ Както и на предходните избори и в този момент съвсем напълно се подменя съставът на секционно изборните комисии. Не знам за какво се получава по този начин, до в този момент сме си го обяснявали с пандемията и надлежно разпространяването на COVID-19 и техните страхове – просто са решили в последния миг да не вземат участие. Сега обаче се случва същото, макар че не сме в пандемична конюнктура ".

Заявления за замяна на членове на секции са подавани от страна на всички политически партии и обединения, като този развой се допуска, че ще продължи и в самия избирателен ден. С право на глас в област Смолян, по последни данни са малко над 98 000 души, като вота ще протече в общо 266 секции.

„ В 133 секции ще се гласоподава машинно, като в 10 от тях вотът ще премине на по 2 машини. Останалите 122 секции гласуването ще е с хартиени бюлетини. Тоест общият брой секциите на територията на област Смолян са 262. Има и 5 преносими секции “.

Направена е нужната организация за безвредно гласоподаване на болните и сложени под карантина поради ковид поданици на региона, като по последни публични данни те са малко повече от 70 души.

В преносимите секции, които са за хора с трайни увреждания, в тях ще гласоподават и хората, които са сложени под карантина. Съответно има специфичен ред, който е открит от Централната изборна комисия - първо ще гласоподават хората с трайни увреждания. В следствие, представителите на секционните комисии ще слагат защитните екипи и ще се даде опция да гласоподават хората под карантина или болните от COVID-19. По никакъв н метод няма да има контакт сред двете групи и хората не би трябвало да се тормозят от това нещо “, добави Чакърова.

Подвижни изборни секции има разкрити единствено в три общини от 10 на територията на региона. Заявки за гласувани в преносима урна са подадени в Рудозем, Мадан, Доспат и 2 в община Борино. Освен това са разкрити и още 4 секции в лечебните заведения в района. Те са в Смолян, Мадан и в Девин, като в града на термалните води ще има разкрита урна и в Специализираната болница по рехабилитация.

Във всяка от общините са избрани изборни секции за гласоподаване на гласоподаватели с повредено зрение или със усложнения в напредването при производство на изборите за народни представители, планувани за 2 октомври.

Служители на Министерство на вътрешните работи в област Смолян са ангажирани с защитата и обезпечаването на изборите на 2 октомври.

Според пресцентъра на полицията в Смолян,е основана организация за застраховане на публичния ред, сигурността на жителите, защитата на изборните бумаги и машините за гласоподаване, превозването им и защитата на изборните секции за безпроблемното протичане на изборите за Народно заседание на Република България.

В Смолянска област ще бъдат ангажирани с охранителна задача към 495 чиновници на Министерство на вътрешните работи, включително са чиновници на ОД Министерство на вътрешните работи, РД ПБЗН, РДГП – Смолян и ЗУЖ-Пловдив.

В изборния ден чиновниците ще наблюдават в местата за гласоподаване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, рискови за живота и здравето на хората, както и лица в очевидно нетрезво положение. Не се позволява внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни транспортни средства в непосредствена непосредственост до секциите, както и оставянето на движимости без контрол.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР