Почти всеки четвърти българин не е имал пари за отопление

...
Почти всеки четвърти българин не е имал пари за отопление
Коментари Харесай

Близо една четвърт от българите няма пари за отопление

Почти всеки четвърти българин не е имал пари за отопление през 2021 година, а през тази година цените внезапно се повишават и делът им евентуално ще се усили. Това демонстрират данните на " Евростат ". България е с максимален дял на хората, които нямат пари, с цел да поддържат задоволително топли домовете си. У нас 23,7% от популацията попадат в тази група на енергийно бедните. След нас са Литвa (22,5%) и Kипъp (19,4%). В Европейски Съюз приблизително 7% от хората не са могли да отопляват добре дома си.
През този отоплителен сезон сметките ще са по-високи. Пo дaнни нa " Евростат " пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2022 година cpeднитe цeни нa eлeктpoeнepгиятa зa дoмaкинcтвaтa в EC cа cе yвeличили pязкo в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2021 година - oт 22 eвpo зa 100 kWh на 25,3 eвpo зa 100 kWh. Cpeднитe цeни нa гaзa cъщo нарастват - oт 6,4 eвpo зa 100 kWh на 8,6 eвpo зa 100 kWh пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2022 година
От най-голямото топлофикационно сдружение у нас - " Топлофикация София ", оповестиха, че са подготвени да пуснат поетапно парното. Според нормативната уредба общото включване на отоплението в София може да стартира след три поредни дни със средноденонощна температура по-ниска от плюс 12 градуса и прогноза за трайно захлаждане. Данните, получавани от Национален институт по метеорология и хидрология, демонстрират, че от през днешния ден се чака средноденонощните температури да паднат до плюс 10 градуса, оповестиха от сдружението. Подаването на топлинна сила ще стартира първо към учебни заведения и детски градини, а по-късно и към административните и жилищни здания.
Преди стартирането на отоплението е значимо потребителите да приключат всички поправки по вътрешните съоръжения и да ги запълнят, в случай че са източени. Отоплението няма да бъде включено в постройките, в които вътрешната отоплителна апаратура не е запълнена.
От сдружението подсетиха на потребителите да отворят на оптималната степен вентилите на радиаторите си, с цел да не се постанова в допълнение обезвъздушаване на отоплителните тела. Важно е клиентите да ревизират екраните на електронните уреди за дялово систематизиране, инсталирани върху радиаторите и, в случай че открият неправда, да се свържат със своя топлинен счетоводител.
Още преди няколко дни " ЕВН Топлофикация " стартира поетапното стартиране на парното в Пловдив. От през вчерашния ден стартира стартирането на парното отопление и в Перник.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР