Почти цялото население ще минава профилактични прегледи за рак след

...
Почти цялото население ще минава профилактични прегледи за рак след
Коментари Харесай

ЕК: 90% от населението в ЕС ще минава на профилактичен преглед за рак

Почти цялото население ще минава профилактични прегледи за рак след няколко години. 

Като част от схемата на Европейски Съюз за скрининг на рака, която ще бъде препоръчана в границите на европейския проект за битка с рака, Европейската комисия във вторник показва нов метод към поддръжката за страните членки да употребяват в по-голяма степен скрининга за болестта, написа Българска телеграфна агенция.

Предложената рекомендация слага акцент върху ранното разкриване на ракови болести и има за цел да се усили броят на скринингите, като се обзет повече целеви групи и повече ракови болести.

Този нов метод, който е учреден на най-новите налични научни разработки и данни, ще улесни страните членки да подсигуряват, че до 2025 година подобаващ скрининг се предлага на 90% от популацията на Европейски Съюз, което дава отговор на изискванията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума. Освен това според новата рекомендация се уголемява обсегът на всеобщия проведен скрининг, тъй че да включва и рака на белите дробове, простатата и, при избрани условия, стомаха.

С препоръчаната рекомендация се вкарва нов метод на Европейски Съюз за използване на най-хубави практики за одобрение на скрининга за рак и се заменя сегашната, която се ползва към този момент от 20 години и незабавно се нуждае от актуализиране. 

Предложението е водеща самодейност от Европейския проект за битка с рака и отразява най-новите налични научни постижения и данни. За въвеждането на новите рекомендации има финансова поддръжка — 38,5 милиона евро в границите на стратегия „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “, „ Хоризонт Европа “ и 60 милиона евро по линия на „ Хоризонт Европа “. Комисията ще предложи и в допълнение финансиране за скрининг за рак в границите на програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ за 2023 година Освен това може да се даде подкрепяне от европейските районни, кохезионни и обществени фондове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР