Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара.

...
Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара.
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Старосел заради огромния пожар

Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара. Обявено е отчасти бедствено състояние. Това заяви кметът на Община Хисаря Пенка Ганева, предава Българска телеграфна агенция. 

При пожара, избухнал на 4 август, са изгорели изцяло шест къщи. Няма потърпевши хора, а жителите на изгорелите домове бяха евакуирани и настанени при техни близки. Започва описването на вредите. 

" За землището на Старосел вредите са големи. Изгоряха декари борова гора, ракетната площадка, част от плантация, където е била складирана плява. Има възрастни дами, жители на изгорелите къщи, децата им пристигнаха от градовете и си ги прибраха. Има и едно семейство, което прекара нощта при другари, в този момент мислим къде може да ги настаним, до момента в който получат помощ, с цел да си възстановят дома ", сподели кметът на Община Хисаря. 

Започвало е разчистването на руините от изгорелите къщи, където има заплаха от сривания и рухване на изгорели греди.

" Пострадалите би трябвало да подадат заявки и да чакат помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди. Друга помощ не виждам кой може да даде и каквото може ще направи общината. Хората са уплашени, излезли са на открито и разискват. Цялото село беше обхванато от пушек, а миризмата скоро няма да изчезне и до момента в който има какво да им припомня за случилото се, хората няма да са добре. Важното е, че няма жертви, всичко останало е поправимо ", сподели още Пенка Ганева. 

С огнената буря в селото се бориха екипи, пожарни коли и техника от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " /РД ПБЗН/ от Пловдив, Карлово, Хисаря, Стрелча, Казанлък и други.

В гасенето взе участие вертолет " Кугар " от 24-а авиационна база Крумово, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, чиновници на горското стопанство от " Южно Централно държавно дружество ", както и доброволци и хора от селото. 

Продължават акции по преодоляване на огромни горски пожари през днешния ден в областите Хасково, Благоевград и Пловдив. Три модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването им, оповестяват от министерството на защитата.

20 военнослужещи с 4 автомобила (един от тях профилиран - АРС - цистерна за вода) от 31-и механизиран батальон в Хасково вземат участие в погасяването на пожар в Източните Родопи край село Свирачи, Община Ивайловград.

36 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване - Благоевград работят по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.

26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-а механизирана бригада Карлово вземат участие в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, където е оповестено отчасти бедствено състояние.

Модулите за гасене на пожари работят в съгласуваност с останалите институции, които поставят старания в преодоляването на огъня и ограничение на по-нататъшното му разпространяване, прецизират от министерството на защитата. 

Междувременно депутатите уважиха с едноминутно безмълвие паметта на двамата чиновници на Югозападното държавно дружество, които през вчерашния ден изгубиха живота си при гасене на пожара край село Петрово, в община Сандански.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР