Почти половината ученици от професионалните гимназии няма да работят по

...
Почти половината ученици от професионалните гимназии няма да работят по
Коментари Харесай

Всеки втори, завършил професионална гимназия, няма да работи по специалността, показва проучване

Почти половината възпитаници от професионалните гимназии няма да работят по специалността си, сочат данните от проучване на Института за пазарна стопанска система.

Анализът и създаденият показател мерят връзката сред професионалното образование по браншове и разпределението на работната мощ в другите стопански действия. Индексът на сходството сред професионалното обучение и профила на стопанската система през 2023 година е 53.6 точки от оптимални 100. Това значи, че съвсем половината учащи се няма да работят по специалността си.

Изследването " Образование и претовареност: Индекс на сходството сред професионалното обучение и профила на стопанската система - 2023 " обгръща випуск от над 21 хиляди възпитаници. Те ще се образоват в идващите 5 години в специалности от шест бранша - селско стопанство, преработваща индустрия, строителство, превоз, хотелиерство и ресторантьорство и осведомителни и информационни технологии. Резултатите от показателя демонстрират, че евентуално 10 хиляди от тях, откакто завърша,т няма да работят това, за което за учили.

 Новият министър на образованието желае увеличение на приема на студенти по информатика Новият министър на образованието желае увеличение на приема на студенти по информатика

В съпоставяне с проучването от предходната година, показателят е намалял с 1.2 точки. Като пояснение за това, от Института за пазарна стопанска система показват намаляването на приема в специалности, свързани с преработващата индустрия, за сметка на уголемен банкет в специалности в региона на осведомителните и информационните технологии.

От Института за пазарна стопанска система акцентират, че продължава образованието в специалности, които не се търсят на пазара на труда. Данните демонстрират огромната тежест на специалности и специалности, които на процедура не се търсят, само че запълват места - от една страна, във към този момент остарели и излишно необятни специалности (например, в селскостопански дисциплини), а от друга, в такива със относително ниски разноски за образование (например, в хотелиерството и ресторантьорството).

Данните на регионално равнище дават още по-ясна визия за сходството на професионалното обучение и профила на стопанската система. С най-голям резултат е столицата - 67.3 точки, а с най-нисък - област Ловеч - 36.4 точки.

 Всеки втори, приключил професионална гимназия, няма да работи по специалността, демонстрира изследване

София резервира първото си място от предходното издание на проучването. Резултатите се дължат на високото сходство сред учещите и наетите в областта на осведомителните и информационни технологии. В Ловеч най-голям дял на учащите се е в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, а в същото време там е и най-ниският дял на наетите в тази област и това е обяснението за слабия резултат на региона в класацията.

 Над 40 хиляди първокурсници ще се образоват в държавно субсидирани специалности Над 40 хиляди първокурсници ще се образоват в държавно субсидирани специалности

Авторите на отчета предлагат по-широкото отраслово обучение, което включва отчасти заменяне на профилираните предмети от началните курсове с езикови и софтуерни образования и придобиване на меки умения, както и гъвкаво обучение, дуално образование и професионално насочване. Според тях провежданата в последните години политика на разширение на професионалното обучение за сметка на общото приблизително има и неподходящ резултат, тъй като се появява блян бройките в професионалните паралелки да се запълват механично.

 Всеки втори, приключил професионална гимназия, няма да работи по специалността, демонстрира изследване

Друга рекомендация е в началните курсове мощно профилираните предмети да се заместят в някаква степен от езикови и софтуерни образования, както и от придобиване на меки умения. Причината е, че за работодателите общуването на роден език е най-важна основна подготвеност, а неналичието й надлежно най-голямата спънка при назначението на фрагменти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР