Почти половината от видовете птици на планетата намаляват, според окончателен

...
Почти половината от видовете птици на планетата намаляват, според окончателен
Коментари Харесай

Популацията на птиците намалява бързо по цял свят

Почти половината от типовете птици на планетата понижават, съгласно финален разбор, който обрисува най-мрачната картина на унищожаването на птичия живот, осведоми БГНЕС.

Докладът " Състоянието на птиците по света ", който се разгласява на всеки четири години от BirdLife International, демонстрира, че разширението и интензифицирането на селското стопанство оказва напън върху 73 % от типовете. Другите съществени закани са изсичането на горите, инвазивните типове, употребата на естествените запаси и утежняването на климата.

В международен мащаб 49 % от типовете птици понижават , един на всеки осем е заплашен от изгубване, а минимум 187 типа са доказани или се допуска, че са изчезнали от 1500 година насам. Повечето от тях са ендемични типове, живеещи на острови, макар че се усилва броят на птиците, изчезнали на по-големи земни маси, изключително в тропическите райони. В Етиопия да вземем за пример превръщането на ливадите в обработваеми земи е довело до 80 % понижаване на ендемичните чучулиги (Heteromirafra archeri) от 2007 година насам. Само 6 % от типовете птици в международен мащаб се усилват.

От 1970 година насам в Северна Америка са унищожени 2,9 милиарда индивида (29% от общия брой). От 1980 година насам в Европа са унищожени 600 милиона птици (19 %), като измежду типовете, които са били в обилие преди, като елементарния бързолет, елементарния бекас и гарвана, се следи наклонност към изгубване.

Птиците от земеделските земи в Европа са отбелязали най-значителен спад: 57 % от тях са изчезнали вследствие на засилената машинизация, потреблението на химикали и превръщането на земята в посевна. В Австралия 43 % от изобилните типове морски птици са намалели сред 2000 и 2016 година

" Трябва да спрем това понижаване и да стартираме да се възвръщаме. От това зависи нашето бъдеще, както и бъдещето на птиците по света. Ако продължим да раздираме материята на живота, ще продължим да слагаме личното си бъдеще под опасност ", съобщи доктор Стюарт Бътчарт, основен академик в BirdLife International.

Докладът е формиран от алманах с други проучвания и поради обстоятелството, че птиците са най-добре проучената група на планетата, той дава визия за положението на природата в по-общ проект. " Птиците са потребни, с цел да ни опишат за положението на планетата. Това, което те споделят, е, че природата е в неприятно положение, доста типове понижават ", споделя Бътчард.

Птиците са крайъгълен камък на здравите екосистеми, тъй че изгубването им евентуално ще има безчет отрицателни последствия. Рогачите , да вземем за пример, разпръскват огромни количества семена в тропическите гори; пуешките лешояди се оправят с органичните боклуци, а морските птици оказват помощ за кръговрата на питателните субстанции сред морето и сушата, поддържайки здрави кораловите рифове.

В този отчет горските пожари заемат по-значимо място спрямо предходните издания, като те са се нараснали и са опустошили незасегнати преди този момент местообитания. Поредицата от горещини, суши и наводнения през последните години ще докара до необятно публикувано изгубване на типове. Това ще продължи, в случай че не се вземат ограничения за климатичните промени, предизвестяват учените.

Все повече доказателства свързват здравето на птичите популации със здравето на хората. Ковид-19 е предизвестие за това какво може да се случи, в случай че продължим да унищожаваме природата, тъй като 70 % от зоонозните заболявания произлизат от дивата природа. Високопатогенният вид на птичия грип - резултат от интензивно земеделие - докара до бързо понижаване на някои популации птици тази година. В колониите на морските птици във Англия са регистрирани повече от 300 огнища.

Докладът е направен преди срещата Cop15 в Монреал през декември, която се организира един път на десетилетие и дава опция за основаване на ново законодателство за справяне с рецесията с биологичното многообразие. Бътчард се надява, че констатациите ще бъдат включени в заключителното изказване от Монреал. " Ключовото деяние, което е належащо в този момент от страна на държавните управления, е да се уверят, че ще бъде призната в действителност амбициозна и смела световна рамка за биологичното многообразие. Трябва да изкривим тази крива, тъй че до 2030 година да сме на задача, която е позитивна за природата ", сподели той.

Това значи увеличение на броя и качеството на предпазените територии, опазване на оставащите местообитания и възобновяване на тези, които са били деградирали. За това ще допринесат и предотвратяването на противозаконното ликвидиране на птици, ръководството на инвазивните типове, намаляването на прилова при риболова и предотвратяването на несъразмерната употреба на естествените запаси.

Докладът не е единствено тъмен. Според BirdLife сред 21 и 32 типа птици биха изчезнали от 1993 година насам , в случай че нямаше природозащитни действия. В отчета се загатва основаването на ново леговище за морски птици с размерите на Франция в Северния Атлантически океан, което съгласно оценките ще отбрани 5 милиона птици.

" Фактът, че съвсем половината от всички типове птици понижават, а всеки осми тип е заплашен от изгубване, удостоверява, че претърпяваме рецесия на биологичното многообразие. Тя изисква дейности на всички равнища - от локално до международно. Това е съществено предизвестие за положението на нашата природа ", сподели Джулиет Викери, основен изпълнителен шеф на Британския концерн по орнитология, която не е взела участие в правенето на отчета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР