Почти половината от цялото население на Словакия се е тествало

...
Почти половината от цялото население на Словакия се е тествало
Коментари Харесай

Само за ден Словакия тества за COVID-19 почти половината население

Почти половината от цялото население на Словакия се е тествало за COVID-19 предходната събота – първия от двата дни на общонационално тестване, с което държавното управление се надява да помогне за превъзмогването на нарастращите инфекции, без да прибягва до строги ограничения.

Схемата, която е първата по рода си, се следи с внимние от други страни, търсещи способи да забавят разпространяването на инфекцията и да избегнат претоварването на здравните им системи, написа „ Ройтерс “.

Министърът на защитата Ярослав Над заяви в неделя, че 2.58 млн. души са се тествали в границите на един ден, като 25 850 или 1% от тях са дали позитивна проба и би трябвало да се карантинират. Страната с население към 5.5 млн. цели да тества допустимо най-вече хора, като се изключи децата под 10-годишна възраст.

Над 40 хиляди медици, военни, служители на реда, административни служащи и доброволци са ангажирани във всичките към 5 хиляди обекта за тестване. Услугата е безвъзмездна и доброволна за жителите, само че държавното управление предизвести, че ще карантинира тези, които не вземат участие, в това число ще им наложи възбрана за вървене на работа.

Премиерът Игор Матович се извини за натиска върху хората да вземат присъединяване, само че съобщи, че условието е целесъобразно. „ Свободата би трябвало да върви дружно с отговорността към тези, които... са най-слаби измежду нас, онкологичните пациенти, възрастните хора, хората с други болести “, сподели той по време на конференция.

Няколко хиляди случая на инфектирани с новия ковид записва Словакия напролет и лятото след бързото налагане на рестрикции. Случаите още веднъж нарастват през последните седмици, което поражда безпокойствие, че страната може да бъде застигната от участта на прилежаща Чехия, където сега се следи най-високата смъртност в Европа.

В неделя Словакия заяви за нови 2282 заболели от COVID-19, с което общият им брой доближи 59 946, като се изключи откритите в границите на общонационалната скица случаи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР