Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ

...
Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Почти 1/2 от сделката за ЧЕЗ е финансирана с кредити от офшорки, твърди чешка медия

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени с заеми, свързани с офшорни компании. Това заяви за БНР Веселин Вачков, шеф на чешкото издание " Лидове вести ", което през днешния ден излиза с обстоен материал за договорката за придобиване на бизнеса на чешкото сдружение у нас от българската компания " Инерком ".

Фирмата покупател - съгласно информациите, които има разполагаем Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за лични средства на компанията, по-късно за банкови гаранции и най-после - съвсем половината от цената, е финансирана посредством заем от офшорни компании.

Вачков съобщи, че част от кредиторите на договорката са свързани с интернационалното следствие за укриване на налози " Парадайз пейпърс ".

Една от офшорните компании се споделя " Ескорт Трейд " и неин съсобственик е руско-грузински предприемач, чието име попада да вземем за пример в Paradise papers. Със същата е обвързвана и още една компания, която е подсигурила един от банковите заеми, разяснява още журналистът.

Офшорното финансиране е постоянно употребявано при закупуване на огромни компании в България, изясни Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията:

Много сходна скица беше употребена и при закупуването на БТК преди две години - още веднъж офшорна компания, още веднъж заем, като в тази ситуация знаехме от кого е заема - съветската държавна банка ВТБ. Сега още веднъж виждаме, че очевидно наднича руско-грузински вложител зад тази договорка. Това е, за жалост, доста неприятна наклонност - че в действителност огромните активи в България биват закупувани от компании с доста неразбираема благосъстоятелност и с доста неразбираем генезис на парите.

Тези покупко-продажби са доста присъщи за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в тази ситуация не виждам регулаторните органи да са си свършили работата авансово, преди договорката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със мнение дали тази договорка на заплашва националната ни сигурност, тъй като в тази ситуация ЧЕЗ е непосредствено обвързвана със сигурността на доставките в 1/3 от България. Във връзка с това Владимиров означи, че пасивността на българското държавно управление е съмнителна, поради националното значение на електроснабдяването, само че съответната роля на премиера Бойко Борисов в договорката е в областта на спекулациите.

В телевизионно интервю собственичката на " Инерком "  Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и добави, че финансирането идва с банков заем от интернационална финансова институция, която обаче не може да разкрие на този стадий.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР