Почти половината от пълнолетното население – 49%, са на мнение,

...
Почти половината от пълнолетното население – 49%, са на мнение,
Коментари Харесай

Национално проучване на АФИС посочи вижда ли българинът злоупотреба с публичната власт

Почти половината от пълнолетното население – 49%, са на мнение, че злоупотребата с обществената власт за персонални цели нараства. Обратната оценка, че понижава, дават едвам 9%. 34% считат, че тя остава на същото равнище. Още 8% се затрудняват да преценяват.

Това сочи национално представително изследване на АФИС по тематиката за корупцията в България, осъществено в интервала 8-12 февруари 2018 година Интервюирани са директно „ лице в лице “ в домовете им 1010 пълнолетни български жители. Проучването е без значение от външно финансиране.

Сравнявайки днешното равнище на корупцията с предишното, 41% от хората правят оценка, че тя е най-разпространена сега; съгласно други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС; 6% считат, че моралното разлагане е кулминирало в първите години на новия век; 20% считат, че нейният гърмеж е бил в „ мътните времена “ на първите години на прехода; 3% считат, че тя е отбелязала върха си при социализма. 19% се затрудняват да посочат избран интервал.

Общо 78% считат, че напъните за понижаване на корупцията са незадоволителни. Според 13% се прави задоволително в битката с корупцията. Останалите се затрудняват да преценяват.

Сред упоменатите 78%, които считат, че се прави незадоволително, доминира по-рязката модалност – прави се „ напълно незадоволително “ (47%), а единствено 31% са по-умерени в преценката си: „ прави се като цяло незадоволително “. Аналогично на другия полюс измежду упоменатите 13%, разпределението е следното – 3% са на мнение, че правеното е „ напълно задоволително “, а надалеч повече – 10% преценят, че напъните са „ ненапълно задоволителни “.

Гласувалите за ръководещата коалиция на последните парламентарни избори не виждат ефикасни стъпки, показва „ Афис “. 66% от подкрепилите ГЕРБ считат, че се прави незадоволително, а на противоположното мнение са 24%. Аналогично е разпределението при избралите бюлетината на Обединените патриоти (71% на 17%).

42,9% от всички интервюирани считат, че най-голямо е разпространяването на корупцията в правораздаването. Според едвам 3,7% от българите най-вече корупция има в образованието.

Ретроспективните данни на предходни проучвания на АФИС демонстрират, че през 2016 година единствено към 8% са посочвали корупцията измежду двата най-важни въпроси за България. От края на 2017 обаче този дял „ скача “ на към 20%, а в месеците след мартенските избори предходната година към този момент се колебае сред 22 и 27%. Точният размер на този параметър се „ конкурира “ с други проявления на нарцисизъм и безсърдечие, които надалеч повече хора и по-често допират във всекидневието си – равнището на приходите и пенсиите, опазването на здравето, битовата престъпност. В съпоставяне с тях, думата „ корупция “ се употребява с привилегията да изяснява провалите на публичната система със субективни пороци на обособени хора. Това я трансформира в генератор на нови и нови олицетворения на същинския обект на недоволството.

Данните демонстрират да вземем за пример, че таман хората, които преценят, че живеят „ по-зле от другите хора “, доста по- постоянно от междинното (+ 9%) считат, че корупцията пораства. При тези, които чакат и след година да живеят още по-зле от в този момент, делът е 61%, т.е. надвишава междинния с 12%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР