Почти половината българи подкрепят въвеждането на еврото, сочи проучване.Става дума

...
Почти половината българи подкрепят въвеждането на еврото, сочи проучване.Става дума
Коментари Харесай

Евробарометър: Почти половината българи подкрепят въвеждането на еврото, в Румъния 71 %

Почти половината българи поддържат въвеждането на еврото, сочи изследване.

Става дума за 49 % от интервюираните от " Евробарометър " в проучване, оповестено в края на месец юни 2023. Изследването е направено през април тази година. Анкетите са провеждани по телефона.

49% от интервюираните българи са дали отговор, че твърдо приветстват концепцията за присъединение на България към еврозоната. Това е с 5% повече, в сравнение с през 2022 година. През 2023 обаче и тези, които твърдо отхвърлят еврото, са тъкмо 49%. Два % от участниците не са изразили мнение по въпроса. 81% от българите споделят, че към този момент са изплозвали евробанкноти. Само 19% не са имали допир до еврото.

Над половината интервюирани българи (60%) споделят, че се усещат задоволително добре осведомени за еврото. 40% дават отговор тъкмо противоположното. Запитани какво въздействие ще окаже еврото върху живота им, 43% (с 8% повече, отколко през 2022) споделят, че са уверени, че то ще е позитивно, а 51% считат, че ще е негативно.

27% от българите са уверени, че България е подготвена за въвеждането на еврото. А 67% дават отговор негативно.

Запитан по кое време желаете еврото да бъде въведено в страната ви, 26% от интервюираните българи дават отговор " Колкото се може по-скоро ", 31% споделят " след известно време ", 15% дават отговор " колкото се може по-късно ", а 26% - " в никакъв случай ". 3% нямат мнение по въпроса.

53% считат, че България ще загуби част от идентичността си, въвеждайки еврото. А 48% считат, че страната ще загуби контрола върху икономическата си политика. 79% се тормозят от злоупотреби с цените. И още веднъж 79% считат, че ще съумеят да се приспособяват към еврото, когато то бъде въведено.

За съпоставяне: в Румъния 71% са твърдо за въвеждането на еврото. А 60% от интервюираните румънци считат, че общата европейска валута ще се отрази позитивно на живота им. И съвсем половината румънци споделят, че желаят еврото да бъде въведено колкото се може по-бързо.

В България партия " Възраждане " месеци наред събираше подписи за образуване на референдум за опазване на българския лев. Преди месец водачът ѝ Костадин Костадинов заяви, че импортираната на 7 април подписка в Народното събрание е минала инспекциите на ГРАО - от събраните общо над 600 000 подписа в поддръжка на референдума срещу еврото постоянни са над 470 000.

Парламентът е задължен до 7 юли да вземе решение за производство на всенародното допитване. В период от 3 месеца по-късно президентът с декрет дефинира датата му.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР