Почти пълно затваряне на държавата обявиха правителството и Националният оперативен

...
Коментари Харесай

Какви помощи предвижда правителството при затварянето |

Почти цялостно затваряне на страната оповестиха държавното управление и Националният действен щаб тази заран. От 27 ноември вечерта до 21 декември стопират да работят учебни заведения, университети, детски градини, ясли, заведения, клубове, фитнес зали, центрове за занимания по ползи, езикови школи, молове, конферентни, спортни и културни мероприятия.

Нови типове помощи не бяха оповестени. Продължават някои от стартиралите през пролетта програми, а други към този момент обявени в този момент ще проработят.

Какви са последните ограничения, които разгласи държавното управление за засегнатите от затварянето?

24 лева дневно за чиновници в затворени поради ограниченията бизнеси

Социалният министър Деница Сачева разгласи, че от понеделник чиновници в затворените поради изключителните ограничения бизнеси могат да аплайват за помощи от 24 лв. дневно. Условието е да са обезпечавани на 8-часов работен ден и да са в неплатен отпуск. Работодателите ще подават лист на отговарящи на изискванията чиновници, а парите ще се превеждат непосредствено на работещите по банков път.

Увеличен е обсегът на помощите за родители

От помощта от 610 лв. за фамилии с 1 дете и 915 лв. за фамилии с 2 и повече деца могат да се възползват:

1. Родители на дете/деца до 14 година, което учи от разстояние поради пандемията и се постанова родителят да употребява неплатен отпуск, с цел да го гледа. Важи и за деца в ясли и градини, когато те са затворени;

2. Родители на дете/деца до 14 година, останал без работа и без право на обезщетение за безработица или пък с размер на компенсацията под минималната заплата (610 лева);

3. Самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват специалността си заради въведените ограничения. (Ако сте самоосигуряващи се, би трябвало да подадете заявление в Национална агенция за приходите и да получите записано преустановяване на активността Ви. Това може да се случи и електронно на адрес: )

Родителите на оставащите у дома деца до 14 година могат да получат целевата помощ съразмерно на дните, в които са си у дома. Т.е. в случай че детето учи отдалечено половин месец, помощта е 305 лв. (половината на 610 лева.).

Отчита се подоходен аршин - месечният приход на семейство с 1 дете не трябва да надвишава 2745 лева, а на семейство с две деца – 3660 лева. Ако бъдете утвърдени, ще получите средствата си на идващия месец.

(За повече информация се обадете на колцентъра на МТСП - 080088001, или на телефонa на АСП – 0878221629)

Облекчени заеми за дребни и междинни предприятия

Облекчени заеми през бърза скица, финансирана от Българската банка за развиване (ББР), ще получават компаниите, разгласи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Малките и междинни предприятия ще могат да аплайват за заеми до 1 млн. лв., а огромните - до 2 млн. лв.. " За Българска банка за развиване (ББР) пристигна нотификация от Европейска комисия, от през днешния ден анексираме нашите контракти с банките сътрудници и позволяваме активността на банката за подкрепяне на бизнеса ", обясни икономическият министър на брифинга, на който членове на кабинета и НОЩ анонсираха новите по-строги противоепидемични ограничения.

" Разработваме скица за ликвидна поддръжка на бизнеса с разнообразни знаци. Единият знак са закрепените разноски, само че процентът от оборота, който са изгубили през 3-те седмици, също е значим знак ", разясни Лъчезар Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР