Почти няма жена, която да не мечтае да е майка.

...
Почти няма жена, която да не мечтае да е майка.
Коментари Харесай

Как възрастта влияе на зачеването

Почти няма жена, която да не мечтае да е майка. Това е едно вълшебно събитие, което прекатурва живота на 360 градуса. Желанието за нанагорнище в професионалната стълбица, търсенето на подобаващ сътрудник, финансови усложнения и други фактори могат да забавят настъпването на този миг, само че медицинските проучвания демонстрират съществено въздействие на възрастта върху зачеването.

С всяка година, в която раждането се забавя, възможностите за зачеване понижават с 5%. Всъщност междинната възраст на дамите, които отиват в клиники за асистирана репродукция, с цел да търсят помощ от специалисти в търсенето на мечтаната бременност, се е нараснала през последните години и сега е към 37. Препоръчваната възраст за обмисляне на първата бременност, нормално е сред 28 и 32 години.

Възрастта е един от най-важните фактори и оказва най-голямо въздействие, когато става въпрос за реализиране на бременност. След 35-годишна възраст запасът на яйчниците понижава и яйцеклетките остаряват, което от своя страна може да докара до генетични проблеми. Ето за какво е доста значимо двойките, които желаят да бъдат родители и да имат дете по натурален път, да знаят по какъв начин възрастта може да повлияе на процеса. Колкото по-големи са те, толкоз по-трудно ще бъде зачеването и толкоз по-високи са рисковете, които могат да се появят по време на бременност.

След 40-годишна възраст вероятността за забременяване е доста ниска, защото яйцеклетките са все по-оскъдни. Поради тази причина е значимо да се знае, че факторът време е основен за възпроизводството, защото лимитира триумфа на предстоящите резултати. Над 43-годишна възраст забременяването по натурален метод е в действителност мъчно, заради което се постанова да се прибягва до донорски яйцеклетки, които по-късно могат да бъдат оплодени или със спермата на брачна половинка, или от различен донор.

Наред с възрастта има и други фактори, които също въздействат върху зачеването на дете, като тези, свързани с метода на живот, които могат да провокират затруднения в процеса по ставане на родител.
Наднорменото тегло,тютюнопушенето,пиенето на алкохолили небалансираната диета
могат да имат неподходящи резултати върху плодовитостта.

Но това не значи, че след 35-годишна възраст не е допустимо една двойка да извърши желанието си да сътвори поколение. Понастоящем напредъкът в асистираната репродукция и все по-усъвършенстваните техники водят до повишение на успеваемостта на интервенциите.

Рискът от раждане на бебе с хромозомни аномалии се усилва с възрастта на майката. Шансът за раждане на дете със синдром на Даун се усилва от 1 на 1250 при дами, които забременяват на 25-годишна възраст до 1 на 100 при дами, които забременяват на 40-годишна възраст. Рисковете могат да са по-високи, защото доста статистически данни регистрират единствено живо родени и не се вземат поради бременности с хромозомни аномалии, които са били прекъснати заради импровизиран аборт.

35-годишна възраст се смята за преклонна възраст за забременяване, само че рисковете се усилват с възрастта на дамата. Ако сте бременна и сте над 30 години, говорете с доктор за здравето си и обсъдете промени, които могат да оказват помощ на вас и вашето разрастващо се бебе, с цел да поддържате здравословна бременност.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР