Почти не се намира външен експерт без политически пристрастия, който

...
Почти не се намира външен експерт без политически пристрастия, който
Коментари Харесай

Никой не иска да е министър в кабинета „Главчев“

Почти не се намира външен специалист без политически пристрастия, който да има предпочитание да стане част от кабинета „ Главчев “. Масово, новите министри, определени от служебния министър председател Димитър Главчев, ще са някогашни кандидатури на ГЕРБ и даже сегашни министри в оставка. Такъв сигурно към този момент е Министерство на вътрешните работи шефът Калин Стоянов, който е комфортен за ГЕРБ и Движение за права и свободи, а също така има и предпочитание да остане на поста си и да управлява провеждането на изборите.

 

Министерство на вътрешните работи и Министерството на електронното ръководство сега се гледат под лупа, защото от тях зависи провеждането, а и резултатите от изборите, мълви се с половин уста в Народното събрание. Затова и даже министър Александър Йоловски, който се държи много необичайно в последните месеци и съгласно слуховете е отключил ментални проблеми, да си тръгне, любимец за поста му остава Валентин Мундров. По съвместителство той е дясна ръка на шефа на „ Информационно обслужване ” Ивайло Филипов, който също взе участие стремително в провеждането на вота. Този министър на този стадий е най-удобен за статуквото и евентуално точно Мундров ще е изборът на Главчев. Филипов пък е от години на поста и в никакъв случай не е одитирана работата му след осъществяване на избори, издадоха депутати, осведомени с готвената скица.

Те признаха още, че шефът на „ Информационно обслужване “ е и доста непосредствен освен до водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а и до президента Румен Радев.

Междувременно всички партии побягнаха от опцията техни фрагменти да станат министри като демон от тамян и в един глас Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ ИТН “ креснаха, че и да ги поканят, няма да одобряват офертата на Главчев. Той пък в събота най-късно би трябвало да занесе директория с имена на фрагменти при президента Румен Радев, а занапред президентът да провежда “ консултациите с политическите сили. Засега се приказва, че има няколко сигурни министри, които ще са част от държавното управление на шефа на Сметната палата. Четирима се разискват за министър на туризма, като единият е издателят Мартин Захариев, откакто гилдията сама си го изиска, а Зарица Динкова – сегашен министър, също била на дневен ред. В опазването на здравето се шушука, че постът ще заеме доктор Благомир Здравков – шеф на детската болница в София. Слухът, че някогашният кмет на Пловдив Здравко Димитров щял да оглави спортното ведомство пък е погрешен, сочи инспекция.

 

За министър на земеделието е допустимо както Стоянов, по този начин и актуалният в оставка Кирил Вътев да резервира поста си, само че се мълви, че изборът да падне върху сегашния шеф на Фонд „ Земеделие “ Георги Тахов, който пък се води и за човек на президента.

 

Министърът на екологията Юлиян Попов е допустимо също да резервира поста си, но военният началник Тодор Тагарев най-мразеният от ГЕРБ властник, се връща на работа в Българска академия на науките. Главчев ще би трябвало да избере и министър на финансите, защото отхвърли изрично да работи с Асен Василев. Слух върна на поста му отритнатият и признат още веднъж от ГЕРБ Владислав Горанов, само че това не е правилно, обясниха депутати.

 

Те не изключват креслото да отиде в дама – финансистката Маринела Петрова, а за боен началник да се номинира ген. Атанас Запрянов. Петрова е значима фигура в региона си и е управлявала екипа, подготвял кандидатурата на страната ни за Еврозоната.

 

Няма изясненост и дали Мария Габриел ще е номинацията на Главчев за външен министър и в служебното държавно управление. Указът за избори на президента Румен Радев би трябвало да е публикуван най-късно до 8 април, ако  страната ни желае да отиде на избори 2 в 1.

В противоположен случай ще се похарчат 200 милиона лв. – всеки вот  ще коства към 100 млн. лева поотделно от държавния бюджет, а гласоподавателите ще би трябвало да отидат два пъти до урните.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Димитър Главчев Кабинетът „ Главчев “ Александър Йоловски Валентин Мундров Ивайло Филипов бойко борисов Румен Радев Мартин Захариев д-р Благомир Здравков Здравко Димитров Георги Тахов Кирил Вътев Юлиян Попов шеф Тодор Тагарев ген. Атанас Запрянов Маринела Петрова Владислав Горанов Асен Василев Зарица Динкова
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР