Почти на 40 метра дълбочина в Балтийско море, най-дългият подводен

...
Почти на 40 метра дълбочина в Балтийско море, най-дългият подводен
Коментари Харесай

Най-дългият подводен тунел в света, който ще свърже Скандинавия и Централна Европа

Почти на 40 метра дълбочина в Балтийско море, най-дългият подводен тунел в света ще свърже Дания и Германия. Когато бъде отворен през 2029 година, оборудването би трябвало да понижи времето за пътешестване сред двете страни, CNN.

След над десетилетие обмисляне, строителството на тунела Fehmarnbelt стартира едвам през 2020 година След като беше приключено краткотрайно пристанище от датската страна, там ще проработи фабриката, която скоро ще построи 89-те солидни бетонни секции, които ще построяват тунела.

" Очакванията са първата индустриална линия да бъде подготвена към края на годината или началото на идната година ", разяснява основен изпълнителен шеф на държавната датска компания, която дава отговор за плана Femern A/S Хенрик Винсенсен.

Тунелът ще бъде с дължина 18 километра, което го е един от най-големите инфраструктурни планове в Европа с бюджет за строителство от над 7 милиарда евро.

За съпоставяне 50-километровият тунел под Ламанша, свързващ Англия и Франция, приключен през 1993 година, коства еквивалента на £12 милиарда в днешни пари.

Въпреки че е по-дълъг от тунела Fehmarnbelt, тунелът под Ламанша е изработен благодарение на сондажна машина, а не посредством потапяне на авансово построени тунелни тръби, каквато ще е технологията в този момент.

Тунелът е планиран като опция на сегашната фериботна линия от град Рьодби  и пристанище Путгарден, която транспортира милиони пасажери всяка година. Там, където прекосяването в този момент лишава 45 минути с ферибот, ще отнеме единствено седем минути с трен и 10 минути с кола.

Името на тунела е Fehmarnbelt Fixed Link и той ще се отличи с обстоятелството, че ще бъде най-дългият смесен пътен и железопътен тунел в света. Ще се състои от две двулентови автомагистрали, разграничени от обслужващ кулоар и две електрифицирани железопътни линии.

" Днес доста хора летят сред двата града, само че в бъдеще ще е по-добре просто да вземете влака ", разяснява споделя Йенс Оле Каслунд, механически шеф във Femern A/S. Пътуването с кола ще бъде с към час по-бързо, като се вземе поради спестеното време от опашката за ферибота.

За планът има зелена светлина още от 2008 година, когато Германия и Дания подписаха контракт за построяването на тунела. Минава повече от десетилетие, с цел да бъде признато нужното законодателство от двете страни и да бъдат осъществени геотехнически изследвания и нужните изследвания за влияние върху околната среда.

Процесът мина безпрепятствено от датска страна, само че в Германия редица организации , в това число фериботни компании, екологични групи и други, апелираха утвърждението на плана поради опасения от нелоялна конкуренция или опасения по отношение на околната среда и шума.

През ноември 2020 година федерален съд в Германия отхвърли жалбите: " Решението въпреки всичко пристигна с много условия, които ненапълно чакахме и бяхме готови за това - в действителност би трябвало да сме сигурни, че въздействието върху околната среда е допустимо минимум ", споделя Винсентсен.

Временното пристанище на датската площадка е приключено, няколко други етапи от плана са в ход, като да вземем за пример построяването на фабриката, която ще сглоби тунелните секции. Всяка секция ще бъде дълга 217 метра (приблизително половината от дължината на най-големия контейнеровоз в света) и необятна 42 метра. Височината ще е 9 метра.



източник:https://femern.com

Строителния план обаче също попада в клопката на проблемите на световната верига за доставки.

" Веригата за доставки е предизвикателство сега. Цената на стоманата и другите първични материали се усили доста. Снабдяваме се с материалите, от които се нуждаем, само че е мъчно и изпълнителите трябваше да усилят броя на доставчиците, с цел да са сигурни, че могат получават това, от което се нуждаят. Това е едно от значимите ни звена сега, тъй като положителното доставяне със първични материали е от решаващо значение ", споделя Винсентсен.

Според Майкъл Сване от една от най-големите бизнес организации в Дания - Конфедерацията на датската промишленост, тунелът ще бъде от изгода за бизнеса отвън Дания. " Тунелът Fehmarnbelt ще сътвори стратегически кулоар сред Скандинавия и Централна Европа. Модернизираният железопътен превоз значи повече товари ", споделя той пред CNN.

Докато някои екологични групи показаха угриженост по отношение на въздействието на тунела върху морските прасета в пояса на Фемарн, съгласно специалисти най-голямото преимущество ще бъде изгодата на климата. Електрическите влакове са най-хубавото решение за околната среда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР