Почти година след смъртта на 15-годишната Даная, нейната майка още

...
Почти година след смъртта на 15-годишната Даная, нейната майка още
Коментари Харесай

Защото пациентът е само на 15 г.: Случаят с Даная и контрастът между Пирогов и Германия

Почти година след гибелта на 15-годишната Даная, нейната майка още търси правдивост за щерка си, а в " Пирогов ".

Това, което одитът мъчно може да покаже, обаче е големият контрастност в отношението на здравната система към пациентите в България и в други европейски страни.

Журналистката Капка Тодорова, която от години работи като сътрудник на български медии в Германия, разказа подобен случай със личния ѝ наследник, претърпял интервенция в Берлин след хематом от удар по главата.

От първия контакт със чиновник на телефон 112 до приема и третирането на сина ѝ в незабавното поделение, разказът на българската журналистка е мъчително увещание за проблемите на българската реалност, изключително що се отнася за фамилиите на заболели деца.

И нейният наследник, и Даная са на 15 година, когато претърпяват случая. И в двата случая - първичният обзор в болничното заведение не е разкрил нищо неправилно. И при двамата обаче се образува хематом, a признаците се появяват часове след визитата при доктор.

При Даная те не престават няколко дни, със мощно главоболие, при съществуване на по-ранно хематологично заболяване.

В случая с детето на българската журналистка - тя се обажда на Спешна помощ, откакто синът ѝ стартира да повръща и се утежнява, късно вечерта след удара по главата.

" И тук стартират всички тези ужасни, ужасни, ужасни за България, българите, Даная и майка й разлики ", написа Тодорова.

От немската система 112 я осведомят, че незабавно ще изпратят кола за спешна помощ, и приканват фамилията да не потегля с автомобил или такси към болничното заведение поради опасенията за положението на момчето. Двама санитари придвижват сина ѝ до колата за спешна помощ и го транспортират до неврохирургията в най-близката болница.

" Веднага го вкараха на скенер, дотича шефът на отделението!, сподели ми с персоналния си джиесем фотографията от скенера!! и какъв брой огромен е хематомът, сподели, че няма време да пишем на хартия разрешителни и изиска устно единодушие! и вкараха сина ми в интервенция. Оперира шефът на отделението, дотичаха екипи от още някъде, а шефът се обади на татко си - пенсиониран професор и величие по неврохирургия, който към момента съветвал. Човекът пристигна измежду нощ и влезе в интервенция, с цел да оказва помощ ", споделя Тодорова.

" Единствената причина всички да тичат, да пристигна даже професорът, беше, че пациентът е толкоз млад и " би трябвало да създадем всичко допустимо ", споделя още тя.

След интервенцията професорът персонално идва при родителите и ги успокоява, а по-късно шефът на отделението изяснява по какъв начин е минало всичко, какво следва за възобновяване и така нататък

Това се разграничава изцяло от отношението, на което е подложено фамилията на Даная при постъпването в " Пирогов " след към този момент откритата диагноза за хематом.
В най-голямата незабавна болница в България се оказва, че липсва медикамент за кръвосъсирване, който майката е принудена да обезпечи персонално.Тъй като всичко се случва към дълги празници за Великден и Гергьовден, в отделението не е имало и дежурен неврохирург, а до момента в който Даная се утежнява, майката споделя, че е общувала единствено с медицински сестри. Коремен хирург е извикан в среднощ, откакто детето почнало да повръща кръв - единствено с цел да откри, че повода не е във вътрешните органи.На идващия ден одобряват Даная в реанимацията, като в този миг Ани Стоянова разгласява незабавен зов в обществените мрежи за помощ с контакти със експерти. Тя разказваше по какъв начин детето лежи в детската реанимация с оток на мозъка, а неврохирурзите давали съвещания по телефона, тъй като " всички честват ".Чак след намесата на тогавашния министър на опазването на здравето началникът на Детската неврохирургия в " Пирогов " доктор Михаил Захаринов я извикал на среща в кабинета си. Но вместо да я осведоми за лекуването, той почнал да я ругае, тъй като упорствала детето да се оперира.
Капка Тодорова акцентира, че нейният наследник е лекуван, без да се постанова да търси връзки и да моли някого да избави детето ѝ, без да заплаща в допълнение и без да има специфична здравна осигуровка.

" По веригата най-малко 20 души демонстрираха оптималната емпатия, професионализъм, човечност, в това число и професор, който не е задължен да идва. Всички си свършиха работата, само че освен това, ами ми държаха ръката, обясняваха, успокояваха. От дамата на 112 през санитарите, незабавното, сестрите, лекарите, шефовете. Защото пациентът е единствено на 15. Даная е чакала три дни, с цел да си прекъсне отпуската някой да пристигна да я оперира, когато хематомът е бил ощгромен и тя е повръщала кръв ", споделя тя.

Тодорова се възмущава от това, че управлението на " Пирогов " отхвърля да поеме отговорност за организационните неточности, съпътствали несполучливото лекуване на Даная.

" За такова нещо трябваше след гибелта й шефът на Пиргов да подаде оставка. Така се прави. А не през днешния ден, година по-късно, да изясняват, че били създали всичко допустимо ", споделя още тя.

На този декор началниците и чиновниците на няколко клиники в УМБАЛСМ " Пирогов “ отпред с проф. Николай Габровски написаха отворено писмо, в което приканват трагичният случай на Даная да не се трансформира в „ обществен линч, разпра и реализиране на персонални цели “ и че нейният случай е бил по-особен поради съпътстващото ѝ хематологично заболяване.

От болничното заведение упорстват, че „ са направени всички вероятни стъпки за възстановяване на кръвосъсирването и нормализиране на мощно променените при постъпването кръвни индикатори, свързани с главното заболяване на пациентката.

В позицията им не се загатва нищо за казуса с грубото отношение към околните на болното дете. Вместо това приканват " да останем обединени към идеята за по-добро детско опазване на здравето - идея за която работим и стоим всички ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР