Почти година след началото на руската инвазия в Украйна -

...
Почти година след началото на руската инвазия в Украйна -
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Какво се случва с бежанците от Украйна у нас?


Почти година след началото на съветската инвазия в Украйна - огромна част от хората, които се избавиха от войната у нас, към момента не стартират работа в България.

Април 2022 година Вячеслав Шахайло потегля с трите си деца от Харков, Украйна. От евакуационния център на жп гарата в София го настаняват в държавната база в Банкя.

“Хора като мен, които са настанени тук, в обществено жилище, не могат да работят, в случай че отида на работа, ще изгубя това жилище ”, сподели Шахайло.

“За майка с едно, две деца, с цел да си осигуриш приход за наем на жилище, би трябвало да имаш сносно платена работа, което при тях в доста от случаите не е допустимо ”, добави съоснователят на фондация ''За Доброто " Надежда Рангелова.

От Националния щаб споделят, че за към три месеца след подписването на контракт за работа украинските бежанци би трябвало сами да намерят къде да живеят.

“Хубаво е в границите на два-три месеца да се даде опция на украинските жители да се приспособяват към нашето общество. Хубаво е те да освободят тези места, с цел да има място за възможна втора вълна ”, съобщи представителят на Националния действен щаб и зам.-председател на ДАБ при Министерския съвет Димитър Киров.

За оценка на положението хората от Украйна минават първо през директния център в Елхово и от време на време се постанова пътешестване от София до Елхово и назад, което се оказва предизвикателство.

Децата на Вячеслав не пропущат надпревари по шах и имат десетки оценки. От фондациите регистрират, че за децата спортисти в базите няма задоволително грижа за развиването на гениите им.

Преди дни срокът за краткотрайната протекция у нас се удължи с още една година.

Каква е историята на тези, които към този момент съумяват да се интегрират у нас - гледайте във кино лентата ''Другаде: Аз и войната'' на Бесте Сабри и оператора Борис Пинтев довечера след централната емисия вести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР