Почти година жители на община Бобов дол чакат изграждането на

...
Почти година жители на община Бобов дол чакат изграждането на
Коментари Харесай

Почти година в Бобов дол чакат изграждането на нов спешен център

Почти година поданици на община Бобов дол чакат построяването на нов незабавен център. Старият се намира в постройка, която се продава, тъй като е част от някогашната болница, а тя е оповестена в неплатежоспособност и се разпродава от синдик. От общината се тормозят, че в случай че се появи покупател, ще би трябвало да освободят пространствата.

Повече от 10 години в Бобов дол болничното заведение е закрита, по тази причина главната грижа за здравето на хората се поема от Спешния център и тримата персонални лекари. Специалистите в града също са малко.

" Нямаме, нямаме, единствено персоналните ни лекари са тук, и към този момент с направление пътуваме до Дупница, до Кюстендил, кой къде откри ".

Спешният център работи 24 часа в денонощието, като разполагаем на пациентите е единствено един
екип, който се състои от доктор, здравна сестра и водач.

В Бобов дол живеят към 9 000 души, част от които и сега пътуват до съедините общини Дупница или Кюстендил, с цел да получат здравна помощ. Разходите за превоз обаче натоварват най към този момент хората от отдалечените села.

" За по-възрастните доста ясно, че е усложнение ".

" За възрастните хора може би да с намирането на превоз, които няма кой да му оказва помощ. Но като цяло се оправяме в общината, не сме единствено в Бобов дол по този начин. За страдание на доста места е такова ситуацията в опазването на здравето. Национална политика ".

" Тука е персоналният доктор, той толкоз доста пациенти, може ли да ни обърне внимание и те по този начин. Лошо е да остане и без такава незабавна помощ ".

Община Бобов дол е правила опит да откупи пространствата, в които в този момент се намира Спешния център, само че без триумф. И на двата провели се търга други претенденти не е имало. За да бъде построен нов център за спешна помощ още преди няколко години администрацията е осигурила терен, само че чака финансиране от Министерство на здравеопазването.

" Ако се прояви покупател, първата ми работа ще бъде да контрактувам с него да даде чартърен пространствата, в които се обитава Спешният център. Така търсим и други разновидности да бъде изместен, само че няма къде към този момент. Засега няма претенденти за закупуване, да се надяваме, че до момента в който не се направи медицинският център, новият, няма кой да закупи тези пространства и да си останат за незабавна помощ ", разяснява кметът на града Елза Величкова.

За цялата община има и единствено две коли за спешна помощ, които покриват потребностите на пациентите.

Репортер: Ирина Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР