Почти двойно по-голям състав на Общинската избирателна комисия /ОИК/ ще

...
Почти двойно по-голям състав на Общинската избирателна комисия /ОИК/ ще
Коментари Харесай

27 висшисти ще провеждат местните избори

Почти двойно по-голям състав на Общинската изборна комисия /ОИК/ ще провежда провеждането на локалния избор на 27 октомври. Според промените на Изборния кодекс в ОИК ще бъдат назначени 27 членове, които наложително би трябвало да имат приключено висше обучение. Обикновено до момента съставът е бил от 17, най-много 19 души. Консултациите с политическите сили за ОИК са планувани за през днешния ден в постройката на Община Пловдив.

" Съставът е повишен за по-бърза и точна обработка на протоколите от секционните комисии. Освен това изборите са 3 в 1 - за кмет на Пловдив, кметове на шестте региона и за Общинския съвет ", изясни за " Марица " Тодор Тодоров, ръководител на настоящата ОИК и началник на дирекцията за публични поръчки в общината. Той подсети, че на локалните избори през 2015 година е имало доста случаи в страната за забавени резултати, в това число с рекордните 48 часа.

Мандатът на ОИК е четири години, колкото на кметовете и съветниците. На консултациите са поканени локалните водачи на партии и обединения, които имат депутати в 44-ото Народно заседание и Европейския парламент.

В консултациите ще вземат участие ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Обединени патриоти, Воля, Движение за права и свободи, Реформаторски блок, както и " Демократична България ", откакто Радан Кънев влезе в Европарламента. Под въпрос е България без цензура, която към този момент няма депутати.

Битката ще е за шефските места - ръководител, заместници и секретар. Квотите са избрани от ЦИК съгласно представителството в Народното събрание. Най-много места, в това число и на ръководител, ще получи ГЕРБ като най-голямата политическа мощ. Окончателното решение за състава на ОИК се взима от ЦИК. След това към този момент на локално равнище ще се назначават членове на секционните комисии. Заедно с болничните заведения те са 474, които ще се обслужват от над 4500 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР