Почти два пъти над първоначално планираното поскъпва природният газ от

...
Почти два пъти над първоначално планираното поскъпва природният газ от
Коментари Харесай

Газът поскъпва с близо 13% през февруари

Почти два пъти над в началото плануваното нараства природният газ от 1 февруари поради растежа с 45 на 100 през предходния месец на европейските тържища. Това реши Комисията за енергийно и водно контролиране, която утвърди по-високи с близо 13 на 100 цени на държавния публичен снабдител " Булгаргаз " в понеделник.

Първоначалните калкулации на сдружението бяха за нарастване с над 7 %, само че повишаването на петрола и газа на международните пазари наложи промяна.

Така през февруари " Булгаргаз " ще продава на газоснабдителните и топлофикационни сдружения суровината по 30.39 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или 15.54 евро по фиксинга на Българска народна банка. През януари газът се търгуваше за 26.93 лв/МВтч без налози и такси.

Въпреки по-големия от в началото декларирания растеж на цените те остават по-ниски от тези на европейските пазари, които са към 20 евро за мегаватчас, показват от " Булгаргаз ". Причината за това е, че газовото сдружение употребява количества от газохранилището в Чирен, които са били нагнетени през лятото, когато цените бяха по-ниски. В цените са вкарани и количествата азерски газ, които страната ни доставя от края на декември 2020 година и които са вързани с цените на суровия нефт, чийто растеж през януари е към 10 %

Цените на топлофикациите няма да бъдат променяни, защото евентуалните промени на цената на газа са калкулирани в годишните цени за парното и електрическата енергия на топлофикациите, годни до края на юни 2021 година, припомниха от енергийния регулатор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР