Почти 9 от 10 учители в България са жени. Това

...
Почти 9 от 10 учители в България са жени. Това
Коментари Харесай

Само 12% от учителите у нас са мъже

Почти 9 от 10 учители в България са дами. Това сочат настоящите данни от отчет на Европейския парламент.

Столичното 18 СУ „ Уилям Гладстон” в столицата е едно от най-големите учебни заведения в страната. В него преподават общо 138 учители, от които единствено 23 са мъже! Или единствено 16% от целия училищен колектив. Подобно е съотношението и в останалите страни от Европейския съюз, където от общо 6 млн. учители, единствено към 1,5 млн. са мъже.

Красимир Вълчев: За 2020 година 360 млн. лв. са за нарастване на учителските заплати

23-годишният Кирил Калафунски е един от 23-мата учители мъже в учебното заведение. За разлика от всеобщото разбиране, той счита, че да бъдеш преподавател е атрактивно, даже и за мъжа. „ Учителската специалност е една от най-старите специалности и тя би трябвало постоянно да съществува и да бъде на респект и на почитание!”, сподели още пред камерата на БТВ Калафунски.

Младият учител е едно от най-новите попълнения в учебното заведение. От управлението признават, че все по-трудно намират да назначат учители от мъжки пол, а главната причина са ниските заплати. Според отчета мъжете страдат от предразсъдъка, че учителството е чисто женска работа. На дамите се падала отговорността да възпитават децата.

Учителските заплати нарастват с 17% от 2020 година

„ Не е добре за учениците, че преобладават дамите в учебно заведение. Те, децата, би трябвало да свикнат с наличието и на мъжете, тъй като това е другото държание, другото отношение към света. Мъжкото наличие е належащо на децата, това е важно”, разяснява специалистът от МОН Лазар Додев.

Мъжете в просветителната система са към 12 хиляди или 12%. Но към този момент, ограниченията на просветителното министерство за привличане в специалността не са ориентирани съответно към мъже или дами, а към всички младежи. През идната година у нас ще се пенсионират над 300 учители мъже и 10 пъти повече учителки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР