Почти 700 тона амониев нитрат - веществото, предизвикало експлозията в

...
Почти 700 тона амониев нитрат - веществото, предизвикало експлозията в
Коментари Харесай

700 тона амониев нитрат спят в индийско пристанище

Почти 700 тона амониев нитрат - веществото, провокирало детонацията в Ливан - се намират в пристанище в Индия от 2015 година, написа БГНЕС.
Припомняме, че минимум 153 души починаха, а над 5000 бяха ранени, когато 2750 тона амониев нитрат, дълги години съхранявани в бейрутското пристанище, избухнаха в грамаден гърмеж.
След случая индийските управляващи разпоредиха обзор на всички евентуално рискови материали в пристанищата си и получиха сигнал за 690 тона амониев нитрат в Ченай в южната част на Индия.
Тридесет и седем контейнера с химикала са били импортирани от Южна Корея през 2015 година от индийска компания за потребление на торове, само че били конфискувани, защото веществото било несъмнено като избухливо.
Местният митнически отдел в четвъртък се опита да разсее терзанията, казвайки, че химикалите не съставляват заплаха и че е в ход развой по продажбата им.
„ Иззетият химикал е безвредно съхраняван, а сигурността на товара и обществеността е обезпечена, като се има поради рисковият темперамент на веществото “, се споделя в известие на управляващите.
Амониевият нитрат е кристална сол без аромат, която е била причина за голям брой промишлени детонации през десетилетията.
Когато се комбинира с петролни масла се основава мощен експлозив, необятно употребен в строителната промишленост, само че също по този начин и за саморъчно приготвени бомби като тези, употребявани при нападението през 1995 година в Оклахома.
Много страни от Европейския съюз изискват амониевият нитрат да бъде смесван с калциев карбонат, с цел да се направи по-безопасно съединяване.
Промишлените бедствия са постоянно срещани в Индия. Най-ужасяващото е това от 1984 година, когато отровен метил изоцианат изтече от фабрика за пестициди в Бопал, убивайки 3500 души - и още хиляди през годините по-късно. Американската компания „ Юнион Карбайд “ (Union Carbide), виновна за тази покруса, през 1987 година в границите на извънсъдебно съглашение, изплати на жертвите на повредата 470 млн. $. Компанията беше добита от „ Дау Кемикъл “ – втората в света в областта на химическата промишленост - през 2001 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР