Почти 70 процента от животинските видове на планетата са изчезнали

...
Почти 70 процента от животинските видове на планетата са изчезнали
Коментари Харесай

Доклад показва, че почти 70% от животинските видове на планетата са изчезнали от 1970 г.

Почти 70 % от животинските типове на планетата са изчезнали от 1970 година до момента, предадоха международните информационни организации. Това демонстрират данни на Световния фонд за дивата природа (WWF), оповестени в четвъртък.

Според оценката на организацията сред 1970 година и 2018 година 69% от популацията на дивата фауна – риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги – са изчезнали. Индексът на живата планета се разгласява от Световния фонд за дивата  природа на всеки две години.

Унищожението на естествените хабитати е разследване от развиването на земеделието и остава основната причина за изгубването на типовете съгласно отчета. Следват го свръхексплоатацията и бракониерството. Като трета причина за изгубването на типовете са посочени климатичните промени. Марко Ламбертини, общоприет шеф на Световния фонд за дивата природа, сподели, че ролята на климата набира все по-голяма тежест, освен това бързо.  

Други аргументи са замърсяването на въздуха, водата и почвата, както и разпространяването на инвазивни типове от хората.

Докладът е алена лампа, предизвестие за планетата и за цялото човечество, сподели Марко Ламбертини по време на интернационална онлайн конференция. Започваме да разбираме, че ненарушените екосистеми, богатото биоразнообразие и постоянният климат са нужни за гарантиране на предстоящ разцвет и сигурност за нас, нашите деца и децата на нашите деца, добави той.  

Конференцията на Организация на обединените нации за биоразнообразието ще се организира през декември в Монреал. Предвид приближаването на датата Световният фонд за дивата природа приканва държавните управления да употребяват тази последна опция за реализиране на международно съглашение за избавяне на типовете. Подобен документ за климата бе утвърден в Париж през 2015 година  

За катурване на наклонността към загуба на биоразнообразието и съкращаване на климатичните промени отчетът предлага интензифициране на напъните по опазване и възобновяване. Друго предложение са бърза декарбонизация на всички стопански браншове и развъждане и консумация на по-устойчиви храни.  

Данните са изключително стряскащи за Южна Америка, споделя Марк Райт, теоретичен шеф на Световния фонд за дивата природа. Средно 94% от типовете там са изчезнали. Този район обичайно е прочут с биоразнообразието си и има решаващо значение за регулацията на климата. Популацията на розов речен делфин в Амазония е намаляла с 65%. Губим борбата, сподели Райт.  

В Европа популацията на диви животни е намаляла приблизително с 18%. Този % обаче прикрива рисковите исторически загуби на биоразнообразието от интервала преди анализите, сподели Андрю Тери, шеф по опазването на сдружението на зоолозите в Лондон. Тази организация е сътрудник на международния фонд за природата. „ Естественият свят става празен “, сподели Тери.  

В Африка показателят демонстрира загуба на типовете от към 66%. В националния парк Каузи Биега, намиращ се в Демократична република Конго, броят на горилите е намалял с 80%. Първата причина за това е ловът, сподели Алис Рувиза, шеф за Африка в Световния фонд за дивата природа. Тя приканва богатите народи за помощ, с цел да може да бъде опазена природата в бедните страни.  

Кожестата костенурка, рисът, акулообразните, коралите и дървесните жаби са измежду най-застрашените типове съгласно отчета.

Индексът на живата планета показва 5230 типа гръбначни животни, публикувани в 32 000 популации по света.  

През 2020 година научно проучване, оповестено в сп. „ Нейчър “, сложи под въпрос цената на този показател. Изследвайки 14 000 популации на гръбначни типове от 1970 година насам, създателите заключиха, че 1% са станали жертва на рисков крах.  

Послание за настъпваща злополука може да докара до безизходност, до отричане или до безучастие, споделят създателите на отчета. Те акцентират, че би трябвало да се употребяват местни оценки, с цел да се приоритизира опазването на биоразнообразието.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР