Почти 6000 са заявленията за достъп до обществена информация, подадени

...
Почти 6000 са заявленията за достъп до обществена информация, подадени
Коментари Харесай

Близо 6000 заявления са подадени на електронната платформа за достъп до обществена информация

Почти 6000 са заявките за достъп до социална информация, подадени на електронната платформа от стартирането ѝ през 2019 година досега, оповестяват от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Общо 5841 са питанията, които са подадени, обработени или са в развой на обработка. 

От известието на Министерски съвет оказва се, че търсената информация е по най-различни тематики, както национални, по този начин и в районен мащаб.

Сред най-интересните питания в последните два месеца са да вземем за пример какъв брой са тежките пътно-транспортни катастрофи през летния сезон по области; какъв е общият брой морски произшествия на плажовете в районите Варна и Бургас; ще има ли нова процедура за концесиониране на летище Пловдив; какъв брой са подадените на тел. 112 сигнали за нарушавания от заведения за хранене; какъв брой административни нарушавания са открити за нерегламентирано изхвърляне на отпадък в община Варна; кои са почетните консули на непознати страни у нас и наши в чужбина – в границите на интернационално журналистическо разследване; какви средства за представителни и протоколни потребности са изразходвани за съответен интервал в Министерския съвет; какъв брой системи за премерване на шума има на територията на столицата; каква е програмата на Столичната община за поддръжка на инвитро процедурите; какъв е съставът на екипа за отбелязване на Европейската година на младежта.

Целта на единната осведомителна система е жители, юридически лица, представители на медии да могат да изискат информация по тематики, които са от компетентността на „ наложителните субекти “ по Закона за достъп до социална информация. Това са централни и териториални органи на власт, в това число министерства, организации, регионални, общински и районни администрации, профилирани териториални администрации.

Получената посредством платформата информация е обществена и може да се употребява освен от заявителя, само че и от показали интерес други консуматори – физически лица, компании, научни служащи, публицисти, при прецизно съблюдаване на условията на Закона за отбрана на персоналните данни, припомнят от Министерския съвет.

В секцията „ Статистика “ на платформата се основава нов раздел, където регулярно ще бъде оповестена систематизирана информация за броя и проблематиката на постъпилите въпроси и отговори.

Платформата за достъп до социална информация е основана и се поддържа от администрацията на Министерския съвет според член 15в, алинея 1 от Закона за достъп до социална информация. Тя съставлява единна, централна, обществена уеб основана осведомителна система, която обезпечава електронно целия развой по подаване и разглеждане на заявление за достъп до информация, препращане по подготвеност при нужда, даване на решение и издание на съответната информация от задължените по Закона за достъп до социална информация субекти при съблюдаване на отбраната на персоналните данни на заявителя според Закона за отбрана на персоналните данни, демонстрира информация на страницата на платформата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР