Почти 60 процента от шофьорите в Германия са на мнение,

...
Почти 60 процента от шофьорите в Германия са на мнение,
Коментари Харесай

Гласови команди вместо бутони и клавиши в колата?

Почти 60 % от водачите в Германия са на мнение, че гласовите асистенти са се развили извънредно доста през последните една или две години. Най-голямо значение се отдава на технологията в автомобила: съвсем две трети са уверени, че гласът ще играе значима роля при шофирането в бъдеще, съгласно представително изследване на YouGov Deutschland GmbH за 2023 Voice Study от PR компанията Muuuh.

Що се отнася до потреблението на гласови команди в колата, преобладават ръководството на навигацията, на телефона и контролът на медии и развлечения. Но има огромен интерес към други вероятни използва. Сега даже най-важните гласови приложения в колите към момента са надалеч от стандарта.

Почти 40 % от актуалните и евентуалните консуматори на гласови приложения в коли могат да си показват, че в бъдеще могат да ръководят някои функционалности на автомобила единствено с гласа си и без бутони и клавиши. Наличието на непрекъснато интегрирана гласова помощ в автомобила обаче не значи, че технологията ще се употребява необятно. В момента повече от една четвърт от евентуалните консуматори пренебрегват потреблението на гласови команди в колата и единствено 24 % споделят, че постоянно ги употребяват.

Производители като Mercedes или BMW от години влагат в създаването на свои лични автомобилни асистенти и би трябвало да проучат въпроса дали неувереното им потребление се дължи на самите асистенти - или може би тъй като притежателите на коли не са задоволително добре осведомени за съществуващата нова функционалност.

Повече от две трети от потребителите на гласово решение в колата или на приложение за гласова помощ управляват навигацията или телефонните си диалози с гласа си - само че по-малко от половината вършат това постоянно. Малко повече от половината от изследваните консуматори сменят радиостанцията, извикват плейлист или започват подкаст с гласова команда, до момента в който карат.

Други гласови приложения в колите се употребяват доста по-рядко. Да регулирате отопляемите седалки с гласа си или да попитате за равнището на горивото? Използвате глас вкъщи, с цел да отворите вратата на гаража на интелигентния дом или поръчвате храна от работа за доставка? Това, което е теоретично допустимо, се употребява на процедура единствено от най-много 30 % от тези, които от време на време употребяват гласови приложение за помощ.
Заслужава да се означи обаче, че към 50 % от интервюираните демонстрират общ интерес към потреблението на всяка от тези варианти.

Друг резултат от това изследване акцентира големия капацитет на гласовата технология за коли. Глас вместо бутони и ключове в колата - това е бъдещата алтернатива! 40 % от интервюираните с афинитет към гласа биха се справили даже без бутони или ключове в бъдеще, с цел да ръководят някои от функционалностите на автомобила единствено с гласа си.

Производителите, доставчиците и търговците в автомобилната промишленост, би трябвало да прегледат деликатно наличните резултати от изследването за потреблението на гласа в колата. Вижда се огромен интерес измежду потребителите към гласовите решения в колите, само че и твърдото разбиране, че технологията ще бъде от огромно значение при шофиране в бъдеще.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР