Почти 20 години след построяването й, тази 7-етажната офис сграда,

...
Почти 20 години след построяването й, тази 7-етажната офис сграда,
Коментари Харесай

Сградите „патици“ – една забавна екстравагантност на архитектурата

Почти 20 години след построяването й, тази 7-етажната офис постройка, която виждате на фотографията, е в развой на занемаряване от компанията й притежател. В своя пик тя е приютява 500 служащи на Longaberger. Нейният дръзновен дизайн е въодушевен от един от главните продуктите на компанията (Medium Market Basket). Съоръжението от 16 700 кв. м. към този момент е обявенo за 5 000 000 $.

Въпреки че може да не е привлекателна и потребна за доста купувачи, постройката постоянно е посочвана като типичен образец за избрана дизайнерски клас здания. Архитектите Робърт Вентури и Дениз Скот Браун назовават този вид постройка „ патица “ (а не просто „ украсена колиба “). Сега ще разбираем.

 Randy's

„ Патиците “ са здания, които съставляват функционалността си посредством цялостната си форма и структура. Една „ украсена колиба “ от своя страна е елементарна постройка с добавени табели и украшения, които отбелязват предназначението й (като постройката на фотографията над този абзац).

 Big Duck 2018 05

Сградите „ патици “ носят името си от същинска постройка с форма на патица: по този начин наречената Голяма патица, ситуирана на Лонг Айлънд в Ню Йорк (на снимката). Структурата е издигната за магазин, продаващ патици и пачи яйца. Така самата постройка споделя на минувачите какво ще намерят вътре.

Вентури и Скот Браун дефинират разликата сред патици и украсени здания, до момента в който учат Лас Вегас в края на 60-те и началото на 70-те години. По това време (а може би в известна степен и днес) концепцията архитектите да учат такова помпозно и комерсиално място, предопределено за масите, е мощно необикновена, в случай че не и скандална.

Там, където други модернисти виждат пустиня от кич и псевдоисторически фон, Вентури и Скот Браун откриват пластове смисъл и символиката, приложени към другояче скучните здания. По някакъв метод Града на прегрешението съставлява завръщане към предсъвременната архитектура – огромни знаци демонстрират задачата на всяка постройка, а орнаментите обогатяват външния тип на доста от тях.

Робърт Вентури, Дениз Скот Браун и Стивън Изенур разгласиха своите открития и отзиви в „ Learning from Las Vegas “. Книгата е в известна степен скандална за 1972 година и раздрусва някои от тогавашните архитекти, които стартират да се разделят на две страни – модерност и (това, което би могло да се преглежда като) постмодерност.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР