Почти 2 години след началото на разследването по Барселонагейт и

...
Почти 2 години след началото на разследването по Барселонагейт и
Коментари Харесай

Прокуратурата дири пране на пари по Барселонагейт в Кипър

Почти 2 години след началото на следствието по " Барселонагейт " и 8 месеца след общественото изказване, че спецпрокуратурата работи по пране на пари, стана ясно, че ведомството е изпратило предишния четвъртък европейска заповед за следствие до Кипър за откриване на банкова загадка и даване на данни от локалния Търговски указател.

Това заяви в събота вечер по Нова телевизия представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Целта на тв присъединяване му бе да убеди феновете, че вътрешният министър Бойко Рашков не е прав, като упреква прокуратурата, че съзнателно бави следствията, свързани с някогашния министър председател Борисов. И да заплаши, че следствието ще блокира, в случай че се закрие спецпрокуратурата, каквито са проектите на новите ръководещи. Говорителят Кръстев бе изключително спестовен в шерването на детайлности за по думите му  " интензивната активност на прокуратурата ", тъй като може да се осуети " разкриването на обективната истина ".

" Заповедта за Кипър е обвързвана със подозрението, че се перат пари от България, през Кипър към Испания ", заяви Кръстев. Въпросното подозрение е реалност, още като гръмна абсурдът за къщата, мис " Бикини ", фиктивния брачен партньор и бутика за фешън облекла.

В средата на седмицата избухна неприсъствен скандал сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата кой какви документи е получил от Испания по проблема " Барселонагейт ". Говорителят Кръстев още веднъж съобщи, че испанският отчет, пратен до Министерство на вътрешните работи, няма подписи, няма създатели. Не е ясно кой и за какво го е правил и заключи, че евентуално става дума за оперативна информация на испанското Министерство на вътрешните работи до нашето. Лицата, посочени в този отчет (Бойко Рашков сподели, че са Йордан Христов, Илиян Пенев-Мацола, Бойко Борисов, бел. ред. ), не са вест за прокуратурата и са разпитани към този момент. По мотив разпита на Борисов представителят съобщи следното: " През октомври 2021 година е осъществен разпит на разположение, което е заемало висша държавна служба, а точно някогашният министър председател Борисов. Други политици не се разпитвани. Други обществени персони не са викани, в случай че госпожа Йовчева може да бъде наречена обществена персона. ". Едва предходната седмица бе обявено, че Йовчева е разпитвана предходната есен за къщата в Барселона. Говорителят още веднъж отхвърли всякаква детайлности, с цел да не накърни " разкриването на обективната истина. "  

Той акцентира, че испанската информация, пратена им и от Министерство на вътрешните работи, и от ДАНС, не може да послужи като доказателство по следствието. В нея имало медийни фотоси, за които прокуратурата не знае дали са същински, само че можело да се допусна, че на едната се виждат двама души, единият е по спортен екип и приличал на Бойко Борисов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР