Почти 15 часа заседание на Висшия съдебен съвет, по предложението

...
Почти 15 часа заседание на Висшия съдебен съвет, по предложението
Коментари Харесай

ВСС не взе решение за отстраняването на Гешев, той поиска изслушване в НС

Почти 15 часа съвещание на Висшия правосъден съвет, по предлагането за предварително освобождение на обвинител номер 1. Ден по-късно той изиска да бъде изслушан при закрити врата в Народното събрание, по следствия за корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие.

На съвещанието си до среднощ кадровиците не взеха решение по второто искане за отстраняването на Иван Гешев поради думите му " политически отпадък ". 

Иван Гешев даде обещание да се обърне към нацията идващия четвъртък.

Обсъжда се концепция да бъде отстранена фигурата на основния прокурор

След дълги диспути и слушане на записи кадровиците разпитаха и управлението на Национална следствена служба, с цел да си изяснят прочувственото положение на Иван Гешев в деня на конференцията, на която употребява думите политически отпадък и скъса оставката си.

„ Основното нещо, което ми направи усещане е, че той ми сподели, че няма избор, аз съм опрян до стената, откакто се пробваха да ме убият. Няколко фактора са повлияли на положението на основния прокурор - сигурно напрежението и нерешителност след гърмежа, загрижеността на неговото семейство и писмото, което за него е имало застрашителен темперамент “, съобщи заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров.

На 15 май по време на конференцията Гешев изясни, че е получил заплашително писмо, в което по думите му се споделя, че в случай че не подаде оставката ще бъде натиснато копчето Enter.

Снощи за писмото удостовери служителката на пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева, пътувала с Гешев в Съединените щати преди конференцията. Според нея той е получил писмото на летището след прибирането си от водач на прокуратурата.

„ Първоначално нищо не сподели, аз прочетох писмото, върнах му го и като го попитах от кой и той почна да крещи и скъса на две листа “, сподели Марчела Пантелеева.

Вижте разбора на специалистите

Директорът на следствието също описа за прочувственото положение на Гешев като разказа срещата на заместниците му с него минути преди конференцията.

„ Мога да кажа, че прочувственото положение на господин Гешев беше негативизъм и наострен против мен, беше отрицателно отношение, постави ме на стола за мъченията против него “, сподели шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

Гешев изиска всички негови заместници да бъдат разпитани в какво прочувствено положение е бил, само че Висш съдебен съвет позволи единствено един.

„ В график за моето премахване няма да вземам участие. Ако има подобен график, някой да ми каже по кое време е последната дата “, сподели основният прокурор.

„ Хем желаеме да установим истината, хем се приказва за график. В какво се вкарвате. Има две фрази казани на брифинг, това е предмета на доказване “, съобщи Огнян Дамянов от Висш съдебен съвет.

Според правосъдния министър Атанас Славов в съвещанието е имало две притеснителни момента: „ изказванията на членове на Висш съдебен съвет, че се усещат по някакъв метод заплашвани, принуждавани. На второ място, метода, по който основният прокурор е получил писмото, което дефинира като опасност към него във ВИП зоната на Летище София и то донесено от чиновник на прокуратурата – т.е. тук става дума за сериозен механизъм за практикуване на въздействие. “

Гешев незабавно изясни появяването на водача със с разтрошаване на входната врата на жилището му от ключар, тъй като си не запомнил паспорта за идното пътешестване.

„ Предвид събитието, че когато се прибирах нямах ключ, помолих на аерогарата, на ВИП терминала да пристигна водач на прокуратурата, който да ми донесе ключ да се прибера в къщи. Това е реалност. Изпратиха ми в Истанбул фотосите по какъв начин ми разрушават, беше доста смешно, в случай че желаете мога да ви посоча и ключаря. Ще ви кажа и служителя на прокуратурата кой е “, съобщи Гешев.

Малко преди среднощ Висш съдебен съвет отсрочи съвещанието за понеделник, като ще заседава по спомагателните доказателства, т.е. дефинитивно решение може да има най-рано идващия четвъртък.

Заседанието на 8 юни продължи над 14 часа, идващото ще е на 12 юни

Даже и кадровиците да излязат с решение след седмица Иван Гешев остава на поста си, до момента в който президентът не подпише декрет за неговото премахване. А за това период няма.

Изслушване в Народно заседание

Ден след съвещанието с писмо до ръководителя на Народното събрание Гешев изиска да бъде изслушван от депутатите при закрити врата по досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие.

Гешев показва: " отбраната на независимостта на правосъдната власт е неразривно обвързвана с прозрачността и съдействието с другите управляващи. Откритият разговор би спомогнал за одобряване на европейските стандарти за гарантиране на непоклатимост и правдивост за обществото ".

Предстои чуване на очевидци и доказателства по отношение на предварителното освобождение на основния прокурор

По-рано през днешния ден той внесе в деловодството на Народното събрание искане за снемане на имунитета на депутата Даниел Александров от ГЕРБ-СДС за блудствени дейности.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР