Почти 1000 образователни медиатори и социални работници ще продължат да

...
Почти 1000 образователни медиатори и социални работници ще продължат да
Коментари Харесай

МОН: Близо 1000 образователни медиатори и социални работници остават в училищата

Почти 1000 просветителни посредници и обществени служащи ще продължат да работят в просветителната система след 1 юли т.г. Те са назначени в 721 учебни заведения. Техните хонорари ще бъдат обезпечени по Националната стратегия „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените работници” с бюджет от над 6 млн. лева, оповестиха от пресцентъра на просветителното министерство.

Повечето от тези хора и до момента помагаха на учебните заведения да притеглят и задържат в клас деца от фамилии със слаб интерес към образованието. До момента техните хонорари се плащаха със средства по план „ Подкрепа за триумф “ на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ или от бюджетите на учебните заведения. Договорите с тях обаче изтичат на 30 юни 2022 година Затова МОН поема заплатите им посредством особено създадена за задачата национална стратегия. Така ще се обезпечи резистентност в поддръжката за просветителния развой и ще се подсигуряват работните места.

Образователните посредници и обществените служащи в учебните заведения имат значима роля за приобщаването на деца и възпитаници в системата на образованието. В изискванията на образование от разстояние в електронна среда по време на пандемията от COVID- 19 те спомагаха за продан на информация сред учители и родители, подкрепяха родителите и децата при самоподготовката и упражненията. В съдействие със фамилната общественост те мотивираха доста възпитаници да продължат образованието си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР